Антикорупционния фонд: кой, как и срещу колко урежда дела в Специализирания съд?
Секция: Коментари
11 Юни 2021 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антикорупционния фонд: кой, как и срещу колко урежда дела в Специализирания съд?

/КРОСС/ Как се урежда решение на съда за пускане от затвора в домашен арест? Кои са "професионалистите" с влияние върху съдии от Специализирания съд? Колко струва това и за колко време се доставя "услугата"?

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува днес първия епизод от новото си разследване "СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие", което включва разкази на свидетели и записи на тайни разговори с лица с контакти в съдебната система.

Веселин Денков е собственик на знакови софийски ресторанти, задържан през септември 2020 г. с обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство. Записите на серия от разговори между Ивайла Бакалова, която живее в съжителство с Веселин Денков, и не особено известни до този момент лица, разкриват кои са "помагачите" с влияние в съдебната система. 

Няколко цитата от реални разговори, проведени през април 2021 година, дават представа за това как точно се говори за корупция и уреждане на решения в съда:

- Вие сте сигурни, че можете да го свършите?
- Да. Детайли и подробности няма да ти кажем. ....
- А вие си говорите лично с...?
- Ние не познаваме никой. Говориме си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се. 
- Така, кой с кого говори това теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат.

....

- Значи, в замяна това, което ние ще свършиме, е да му измениме мярката, нали това се иска, това е задачата.  
- Няма да е 20, няма да е 30, няма да е 40, повече ще са. Просто да знаеш че...
- Сигурно ще е над 100. Разбираш ли ме?
- 100 хиляди - какво - лева?
- Евро.

Единият от записаните е адвокат Емил Писков, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност. Той живее в декларирано съжителство със съдия Маргарита Немска от Административен съд - София град, която е бивш заместник-градски прокурор на София.

Негов "колега" е Мартин Божанов, представящ се като консултант и познат като "Нотариуса". Публикации го свързват със съмнителни имотни сделки, а една от тях веднага се набива на очи. Става дума за откраднато през 2004 година дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име "Мартин Божанов" и негов роднина с име "Бойко Божанов", но за изхода на делото няма данни.

"Аз съм неосъждан и без висящи производства. Дотук." - това е единственият коментар на Божанов, потърсен за интервю. 

„В изнесените във филма записи има материал за сериозно разследване на корупционни влияния и практики в съдебната система," коментира Андрей Янкулов, бивш прокурор и старши правен експерт към АКФ. 

Автор на филма е разследващият журналист Николай Стайков.

Представеният епизод "Говорим си с Господ" е първа част на разследването "СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие".

Можете да видите епизода тук:

video: https://www.youtube.com/watch?v=M37BnduKrF8