Правосъдното министерство прати на АДФИ четири обществени поръчки за затворите
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2021 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Правосъдното министерство прати на АДФИ четири обществени поръчки за затворите

/КРОСС/ Министерството на правосъдието поиска Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ да провери за нередности 4 обществени поръчки, възложени от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" /ГДИН/, Главна дирекция „Охрана" /ГДО/ и Държавно предприятие „Фонд затворно дело" /ДПФЗД/. Това обяви заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова пред журналисти в Софийския затвор, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Обществените поръчки, възложени от ГДИН, са за доставка на униформено облекло за нуждите на ГДИН - зимно и лятно специално облекло и за извършване на дезинсекция и дератизация на сградите на ГДИН. Става дума за използваните препарати във връзка с ковид-мерките в местата за лишаване от свобода, както и за регулярните мерки по обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи.

Предметът на обществената поръчка, възложена от Главна дирекция „Охрана", е доставка на 8 специализирани автомобили за нуждите на дирекцията, а в Държавно предприятие „Фонд затворно дело" ще бъде проверена обществената поръчка за доставки на храни и напитки на едро за лавките и бюфетите в местата за лишаване от свобода. Министерството на правосъдието е поискало още от Агенцията за държавна финансова инспекция да бъде извършена проверка на начина на формиране на цените за продажба на доставените в държавното предприятие стоки към изтърпяващите наказания в местата за лишаване от свобода. Заместник-министърът заяви, че АДФИ се е самосезирала в началото на тази седмица и вече е започнала проверка за обществената поръчка за доставката на храни в затворите.

Мария Павлова каза още, че е приключила назначената проверка във връзка със сигналите за издевателства в затворите. Установено е, че за периода от януари 2017 г. до май 2021 г. има общо 9 случая във всички затвори в страната, свързани с полова неприкосновеност на лишените от свобода. Всички случаи са докладвани в прокуратурата, по 6 от тях има образувани досъдебни производства, 2 са приключили с осъдителни присъди.