Илияна Йотова: Петко и Пенчо Славейкови ни дадоха в ръцете оръжието на познанието и културата
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2021 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: Петко и Пенчо Славейкови ни дадоха в ръцете оръжието на познанието и културата

Да сме непримирими към малограмотните, някои от които дори претендират да управляват България, призова вицепрезидентът на Националните Славейкови празници в Трявна

/КРОСС/ „Героите на национално-освободителните борби се изправиха с пушка в ръка срещу петвековния поробител. Имаше и други, не по-малко силни герои, които родиха българската нация и укрепнаха българската интелектуална мощ, създадоха българските духовни институции. Те държаха в ръце оръжието на познанието и културата. Петко Славейков и Пенчо Славейков ни дадоха това оръжие и ако сме достойни техни наследници, не трябва да го изпускаме." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Трявна, където бяха открити Националните Славейкови празници, които се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

„Баща и син Славейкови живяха на границата на две епохи, завещаха непримиримост към всички, които забравят образованието и културата, безкомпромисност към малограмотните, които претендират да управляват България", заяви Илияна Йотова и припомни мъдрите и пророчески думи на Петко Славейков: „Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво, отсечено от корена."

„Сгушена в Балкана, приказна Трявна привлича мало и голямо от близо и далеч, дори от чужбина, на традиционните Славейкови празници. Цветната палитра от събития и преживявания, които за поредна година сте подготвили, ще утолят жаждата на хората за култура и общуване", посочи вицепрезидентът.

Към жителите на Трявна Илияна Йотова се обърна с думите: „Вие сте щастливци, защото тук се родиха едни от най-светлите български личности. В началото на 20 век, в първите години след Освобождението, те бяха „българи от ново време", обединили традициите на българското Възраждане с модерното образование и култура на Европа."