Софийската опера представя на 1 юли прочутата творба на Белини "Норма"
Секция: КУЛТУРА
11 Юни 2021 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софийската опера представя на 1 юли прочутата творба на Белини "Норма"

/КРОСС/ В операта „Норма" от Винченцо Белини със силно драматично напрежение се експонира разказът за разбунтувалите се гали срещу римските завоеватели. С изящество и емоционална наситеност на този фон е разкрита историята на главната жрица Норма, изгубила любовта на любимия си съпруг Полионе, увлечен по младата Адалджиза . В един динамичен сюжет Адалджиза ще се откаже от любовта си, а Полионе, отново влюбен в Норма, ще отиде с нея на кладата.

Силните музикални образи на Винченцо Белини, умението му да създава напрежение достигат своя връх в прочутата молитва на Норма „Каста дива"- изящна и поетична ария в блестящ белкантов стил. Според режисьора Уго де Ана арията „Каста дива" се превръща в една абсолютно женска спиритуална връзка с Космоса. Луната символично представлява жената във всички култури, представлява жената-майка, както и женската духовност като контрапункт на мъжа, представляван от Слънцето и Марс, символ на войната. Откъсът с „Каста дива" за него не е просто една прекрасна голяма белкантова ария, но също така съдържа много голяма дълбочина, в която чрез музиката се достига до това състояние на духа.

Считана за връх в стила белканто, „Норма" се поставя рядко дори на големи сцени, поради сложната за изпълнение музика.

Софийската публика ще види в представлението на 1 юли от 19 часа Габриела Георгиева като Норма, Гергана Русекова като Адалджиза, Коста Адреев в ролята на Полионе, Светозар Рангелов ще бъде Оровезо. В „Норма" участва още Иванка Нинова като Клотилде и Красимир Динев като Флавио.

Диригент е Жорж Димитров