Лаура Кьовеши: Само независима съдебна власт може да въздаде правосъдие (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2021 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лаура Кьовеши: Само независима съдебна власт може да въздаде правосъдие (обновена)

Следващата сряда започва нова процедура по подбор на нови служители за европейската прокуратура

/КРОСС/ На пресконференция в Дома на Европа европейският главен прокурор Лаура Кьовеши заяви, че само независима съдебна власт може да въздаде правосъдие. Преди това Кьовеши беше посрещната от протестиращи за оставката на българския главен прокурор Иван Гешев. Недоволните граждани блокираха и движението по столичната улица „Раковски" пред Дома на Европа.Кьовеши заяви, че би искала да отправи послание към българските граждани и то е следното - Европейската прокуратура не е чуждестранна институция - тя служи на европейските граждани.

Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие, допълни Кьовеши.
Европейската прокуратура започна работа на 1 юни и от тази дата насам националните власти започнаха трансфер на всички текущи разследвания в обхвата на нашите компетенции. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем в обхвата на националните власти, обясни Кьовеши.

Прокурорът обясни, че със старта на европейската прокуратура са постъпили жалби и сигнали от граждани, от различни НПО и компании от цяла Европа. Всички те ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване, подчерта Кьовеши.

Следващата сряда започва нова процедура по подбор на нови служители за европейската прокуратура и вече сме се разбрали какви да са критериите, каза на пресконференция на европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Тя припомни, че съставът за България не е напълно запълнен. Нужни са още шестима делегирани прокурори, които да бъдат назначени за службата в София, както и следователи и разследващи служители.
Ако българите имат сигнали, които са важни за нас, могат да ги докладват направо на европейската прокуратура, каза Кьовеши и допълни, че само една независима съдебна власт може да въздаде правосъдие.
Вече е започнал и трансферът на всички разследвания от компетенциите на новия орган. Ще се вземе решение от коя компетенция са. Едновременно с това от цяла Европа вече получаваме сигнали. И ако има достатъчно информация, ще започнем разследване, каза Кьовеши.

Кьовеши призова българските граждани, които имат сигнали за корупция или нарушения, които са в компетентността на европейската прокуратура, да подават сигнали на сайта ан институцията и уточни, че това може да става и на български език.

На въпрос дали в България трябва да има специализирана прокуратура Кьовеши посочи, че няма да коментира вътрешни дебати и че в ЕС има различни практики. Няма да се намесваме, а ще сътрудничим с националните прокуратури, обяви тя в отговор на въпрос дали ще се меси в работата им.

ОЛАФ не може да провежда наказателни разследвания, това може да прави само европейската прокуратура, обясни Кьовеши.

Ние ще разследваме всички престъпление след 2017 г. и попадат в обхвата на нашата юрисдикция, тъй като трябва да докажем, че законът е еднакъв за всички. Да, ще разследваме хора с власт, богати и опасни хора, допълни тя.

Аз не съм на посещение тук, аз съм си вкъщи, защото като европейска служба ние имаме офис тук, допълни европейският главен прокурор.

България е първата страна, която главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши посещава, откакто встъпи в длъжност преди 10 дни.

Какво се случи дотук при срещите на Кьовеши в София

България е подписала работно споразумение за назначаване на 10 делегирани прокурори и тази бройка не подлежи на дискусия - тази категорична позиция Кьовеши заяви още на първата си среща със служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

От излъчените от Прокурорската колегия десет магистрати Колегията на Европейската прокуратурата одобри като отговарящи на условията само четирима и въпреки призивите квотата да бъде попълнена с останалите под чертата, с мотив, че не са събрали достатъчна подкрепа, съдебните кадровици прекратиха процедурата.

Дали темата е била обсъдена на срещата на Лаура Кьовеши с главния прокурор, който ръководи Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, не е ясно, но такъв акцент в съобщението на прокуратурата и в поста на Иван Гешев в Туитър нямаше.

Още преди да се срещне с официалните лица в България европейският главен прокурор беше посрещната от протестиращи, които от няколко дни подновиха искането си обвинител №1 да подаде оставка.

Кордони от полиция пазеха снощи и входа на Съдебната палата, от който Лаура Кьовеши влезе за среща с Гешев. Стигна се и до кратък сблъсък между униформени и протестиращи.

България е първата страна, която главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши посещава, откакто встъпи в длъжност преди 10 дни.

Поради засилени мерки за сигурност програмата на Кьовеши не беше предварително обявена. От Европейската прокуратура публикуваха във Фейсбук съобщение, че тя ще се срещна с българските власти, за да гарантира бързото избиране на още 6 кандидати за европейски делегирани прокурори, които ще защитават бюджета на ЕС от престъпници.