От Института по океанология към БАН се включват в издирването на изтребителя МиГ-29
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2021 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От Института по океанология към БАН се включват в издирването на изтребителя МиГ-29

/КРОСС/ Продължава акцията по търсенето на отломките и черната кутия от падналия в Черно море изтребител МиГ-29. Още вчера беше потвърдено, че пилотът - майор Валентин Терзиев, е загинал. В момента всички усилия са насочени към изваждане на черната кутия, която ще разкрие причините за инцидента.

Eкипите, които търсят черната кутия на падналия МиГ-29, се надпреварват с времето, тъй като продължителният ѝ престой в морската вода ще унищожи данните в нея. Черната кутия съхранява информацията за целия полет като височина, скорост, параметри на двигателите.

В нея има и рекордер, който може да е записал последните думи на пилота. Хипотезите за инцидента са много, но едва след откриването на черната кутия ще стане ясно какво точно се е случило.

В издирвателната акция участват кораби на Военноморските сили. Безвъзмездно с техника и специалисти помагат две частни фирми и Институтът по океанология към БАН. Те имат техника за оглед на обекти на голяма дълбочина. Предстои да се включат и водолази със специално оборудване.

В събота се очаква да приключи обследването на районите, за които на този етап се предполага, че има останки от падналия МиГ 29. Продължителността на операцията обаче зависи от метеорологичните условия.