ЕС разреши свободното движение на ваксинирани граждани
Секция: СВЯТ
11 Юни 2021 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС разреши свободното движение на ваксинирани граждани

/КРОСС/ Гражданите на държави от Европейския съюз, които са получили пълна ваксинация поне 14 дни преди пътуването, ще могат да се движат свободно в рамките на блока. Това съобщи в Туитър португалското председателство на ЕС.

Съответното предложение на Европейската комисия беше одобрено от постоянните представители на 27-те страни от ЕС.

"Държавите-членки показаха консенсус относно възстановяването на свободното движение", се казва в изявление на председателството.

Освен това властите на ЕС ще разширят списъка на безопасните за посещение региони на общността.

Както бе обявено по-рано от ръководството на Съюза, от средата на юни постепенно ще бъде пусната в действие системата на ЕС за сертификати за ваксинация, която постепенно ще възстанови свободата на движение в общността. Очаква се системата за зелен пропуск да заработи напълно до 1 юли, когато в повечето страни от ЕС започва ваканционният сезон.

В началото на май Европейската комисия за първи път от началото на пандемията препоръча на страните от Европейския съюз да облекчат ограниченията за влизане и да разрешат влизане на чуждестранни туристи, които са ваксинирани срещу коронавирус с лекарства, сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата.