Краткотрайни валежи и гръмотевици в близките часове
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2021 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Краткотрайни валежи и гръмотевици в близките часове

/КРОСС/ Днес максималните температури ще бъдат между 22 и 27°, а в София - 22°. На морския бряг от 22 до 24°. В близките часове отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и в много области ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Възможни са и градушки.

Около полунощ явленията в повечето райони за кратко ще стихнат и до сутринта ще е почти без валежи, в повечето райони с разкъсана облачност. Минималните температури утре ще бъдат между 13 и 16 градуса, в София около 11 градуса, а максималните ще са без съществена промяна, в сравнение с днес между 22 и 27 градуса.

Утре, още през първата половина на деня, ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в следобедните часове, ще има краткотрайни валежи. Обявено е и предупреждение от първа степен код жълто за засилена гръмотевична дейност над цялата страна. Остават условията и за градушки.

Преди обяд по Черноморието ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове и там ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. В отделни райони ще се развият и гръмотевични бури, възможни са и градушки. Максималните температури ще са 22-25°. Температурата на морската вода е 18 - 20°. Вълнението на морето ще е 1 - 2 бала.

В планините облачността ще е по-често значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна, на много места с краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ако сте предвидили разходка, предвидете и сигурен заслон. Вятърът ще е до умерен от северозапад, но ще се усилва при гръмотевичните бури. Максималните температури в курортите ще са между 12 и 22 градуса.

Подобно на нашето ще е времето и на целия Балкански полуостров слънчево преди обяд и с краткотрайни валежи от дъжд, с гръмотевици и временно усилване на вятъра в следобедните часове. Ще има условия и за градушки.

У нас и в близките дни времето ще остане без съществена промяна - повече слънце ще има сутрин. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще има и валежи, и гръмотевици, и градушки, и временно усилване на вятъра, особено в неделя и понеделник, когато се очаква и захлаждане. През следващите дни температурите отново постепенно ще тръгнат нагоре.