Стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов"
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2021 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов"

/КРОСС/ На 10 юни 2021 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов" на Президента на Републиката, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов - създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

Наградата „Джон Атанасов" се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб.

Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании в света.

Участниците в конкурса за наградата през 2021 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

1. Награда „Джон Атанасов" на Президента на Република България;

2. Две Грамоти „Джон Атанасов - Ученици и техните преподаватели" - първата за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика и втората за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии.

3. Грамота „Джон Атанасов - проект с голям обществен принос".

4. Грамота „Джон Атанасов - дебютен пробив в областта на компютърните технологии".

5. Грамота „Джон Атанасов - вдъхновител и създател на таланти".

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов" се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и експерти.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на Наградата „Джон Атанасов" е 5 септември 2021 година.