Астрономи откриха звезда, която периодично губи яркостта си
Секция: Наука
11 Юни 2021 17:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астрономи откриха звезда, която периодично губи яркостта си

/КРОСС/ Учени откриха в центъра на галактиката Млечен път голяма звезда, чиято яркост по неизвестни причини периодично спада с 97 на сто и остава на това ниво почти година, съобщи ТАСС, като цитира публикация в сп. "Месечни известия на Кралското астрономическо дружество".

"Вероятно имахме късмет да наблюдаваме звездата в момент, когато тъмен и дълъг обект премина край нея. Засега можем само да гадаем какъв е този обект", каза Сергей Копосов от университета на Единбург, цитиран от пресслужбата на университета в Кембридж.

Копосов и колегите му направили откритието в рамките на програма по картографиране по проекта VVV на Европейската южна обсерватория, която от 2010 г. изследва звездите в Млечния път.
С помощта на алгоритъм те се натъкнали на обекта VVV-WIT-08, разположен на границата на съзвездията Скорпион и Стрелец. Става дума за червен гигант, чиято яркост рязко спаднала с 97 на сто във втората половина на 2011 г. и се върнала към нормалното си състояние в средата на 2012 г.

Заради резкия спад учените проверили отново резултатите от наблюденията си, използвайки и данни, събрани в рамките полския проект OGLE за наблюдение и класификация на звездите в галактиката. Оказало се, че полските астрономи са фиксирали същия силен спад в яркостта на VVV-WIT-08.

Учените все още нямат обяснение за това явление и не знаят дали то ще се повтори, тъй като през последните осем години не е наблюдавана отново.