Китай започва имунизация на деца над 3 години
Секция: Здраве
11 Юни 2021 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай започва имунизация на деца над 3 години

/КРОСС/ Китайските власти разрешиха ваксинацията на деца на възраст от 3 до 17 години, съобщи ТАСС.

Правителството организира група експерти за разработване на политика за ваксиниране на деца и юноши. Китайските власти заявиха, че са одобрили ваксинация срещу коронавирусна инфекция при деца и юноши на възраст от 3 до 17 години. Това съобщи на брифинг представителят на Държавния комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република Цуй Ган.

"В момента ваксинацията срещу новия тип коронавирус у нас се извършва главно за хора над 18 години, но съответните правителствени ведомства вече одобриха ваксини за спешна употреба с цел имунизиране на хора на възраст от 3 до 17 години", каза той.

По думите му правителството на страната е ангажирало група експерти, които да проучат и разработят специфични политики за ваксиниране на деца и юноши.
Според последните официални данни по време на кампанията за масова ваксинация на китайски жители са били направени над 845 милиона ваксинации срещу коронавирус. Имунизация на приоритетни групи от населението в КНР започна на 15 декември 2020 г. По време на кампанията широко се използват инактивирани ваксини на "Синовак" и "Синофарм".

Междувременно бразилската агенция за медицински надзор Anvisa одобри използването на ваксината Pfizer за деца над 12-годишна възраст, пише в съобщение на агенцията.

Решението е взето след като представените лабораторни проучвания показали, че препаратът е безопасен и ефективен за тази възрастова група.

По-рано Бразилия разреши използването на ваксината Comirnaty за младежи над 16-годишна възраст и до момента това е единствената ваксина в страната, предназначена за лица под 18 години.
Бразилия е на едно от челните места в света по брой на заразени с коронавирус. В момента в страната се прилагат три коронавирусни ваксини: китайската Coronavac, AstraZeneca и от май - Pfizer/BioNTech.