"Доблест и наказание" е книга-учебник за човещина, смелост, достойноство и чест
Секция: КУЛТУРА
12 Юни 2021 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Доблест и наказание" е книга-учебник за човещина, смелост, достойноство и чест

/КРОСС/ "Доблест и наказание - Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи" е новата книга, която излезе от печат на издателство "Сиела". Книгата е издадена с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер". Автор е проф. Вили Лилков, професор по физика и доктор на науките. Дългогодишен ръководител на катедрата по физика в МГУ "Св. Иван Рилски". Общински съветник и зам.-председател на Столичния общински съвет /1999-2014 г./, и народен представител в 43-ото НС. Той от години проучва архивите на ДС, документите, които са пряко свидетелство за репресивната политика на БКП спрямо националния елит на България след 9 септември 1944 г. и неговото ликвидиране. Среща се с хора, преживели концлагерите, затворите и изселванията и записва техните свидетелства. Съавтор е с Христо Христов на книгите "Бивши хора по класификацията на ДС" и "Погубената България".

За новата си книга проф. Вили Лилков, разказа в интервю за БТА, че е посветил на малко известни личности, които са защитавали българските евреи и са им помагали през времето на Втората световна война. След 9 септември 1944 г. някои от тях са убити, други преминават през затвори и концлагери, изселвания, собствеността им е отнета, обявени са за врагове на народа и паметта за тях е заличена, каза авторът проф. Лилков. Не без гордост споделя, че "неоспорим е фактът, че през годините на Холокоста нито един евреин от Царство България не заминава в лагерите на смъртта."

Премиерата на книгата е на 15 юни /вторник/ от 18:00 часа в хотел "Балкан" в София. Поканени на премиерата са: Торнстейн Геслер, завеждащ българското Бюро на фондация "Конрад Аденауер", посланикът на Израел в България Н. Пр. Йорам Елрон, председателят на организация "Шалом" доц. Алекс Оскар, представители на различни организации, съобщи проф. Лилков.

Следва пълният текст на интервюто:

- Проф. Лилков от какво е продиктуван интересът Ви към архивите на ДС?

- Първоначалният интерес се появи, когато се запознах със собственото си досие за оперативна разработка, заведено от ДС, с основание "за противодържавна агитация и пропаганда". Към това е добавен и фактът, че произхождам от семейство на "бивши хора". По класификацията на ДС бившите хора са едни от най-непримиримите врагове на народната власт и те са били следени до 1989 г. Към тях ДС отнася т. нар. царски офицери, индустриалци, търговци, народните представители и дипломати, висши държавни чиновници, богати земеделци, заличени адвокати и др. представители на по-изявената част на българското общество до 9 септември 1944 г. Оказа се, че в архивите на ДС са събрани много документи, които хвърлят светлина върху много забравени събития и дават възможност да научим неизвестни факти за престъпленията на БКП.

- От печат излезе Вашата трета документална книга - изследване, в резултат на дългогодишната Ви работа с архивите на ДС - "Доблест и наказание - НС и ДС срещу спасителите на българските евреи". Какво е посланието ви към читателя?

- В книгата са представени неизвестни факти за доблестни и просветени българи, които защитават евреите в старите граници на Царство България и им помагат в най-тежките години на Втората световна война. Много от тях стават незаслужено жертва на репресиите след 9 септември 1944 г. - някои са осъдени от народния съд, преминават през концлагери и затвори, имуществото им е конфискувано, семействата им са изселвани, лишени са от право на работа и пенсия. Например от 43-мата народни представители от последното Народно събрание преди 9 септември 1944 г., които подписват писмото на Димитър Пешев в защита на българските евреи, 41 са изправени пред втори състав на Народния съд. Двадесет души са осъдени на смърт и 18 от тях са екзекутирани. Обвинени са несправедливо в различни грехове, включително и в антисемитизъм. Останалите 21 души са осъдени на различни срокове затвор, преминават през концлагери след излизане от затвора и имат нерадостна съдба, включително и техните наследници, белязани с клеймото "бивши хора".

- Разкажете за някои от тях...

- В книгата е описана съдбата не само на народните представители, подписали писмото на Димитър Пешев. Представено е и делото на петима дипломати от външно министерство - Никола Пецев, Никола Ванчев, Любен Златаров, Хенри Левенсон и Боян Атанасов, които издават транзитни визи през България на хиляди евреи от Европа, които търсят начин да се спасят от гоненията по време на Холкоста. В градовете, в които са изселени по време на Втората световна война, евреите получават подкрепа от много българи в тежки моменти. Хора като предприемачът Георги Рашков от Разград, индустриалецът Стефан Керкенезов от Плевен, народният представител Георги Кендеров от Пазарджик, юристът Неделчо Куюмджиев от Търговище, фабрикантът Кирил Арнаудов от Пловдив и др. могат да бъдат наречени истински спасители на евреите. Полковник Цветан Мумджиев, който отговаря за трудовите еврейски лагери, се е отнасял изключително добре с евреите-трудоваци и получава от десетки свои войници много силна подкрепа пред Народния съд и благодарение на тях е спасен. Отделено е място и за достойните писатели-защитници на евреите като Йордан Ковачев, Стилиян Чилингиров, Христо Пунев, Трифон Кунев, Петър Горянски и др., които след комунистическия преврат са обявени за врагове на новата власт и преминават през концлагери и затвори, следени са дълги години от ДС, творчеството им е обявено за упадъчно и вражеско и забранено и те минават в забрава.

- Успяла ли е комунистическата власт да заличи паметта за тези герои и в дълг ли е съвременна България към съхраняване паметта им?

- Да, в голяма степен, и в това виждам една от моите задачи и в бъдеще. Достойните хора и тяхното дело да станат известни, защото много хора след "девети" са заклеймени с името фашисти, без никаква вина и животът им е съсипан.

- Колко време Ви отне работата по книгата и кое остави най-трайна следа в съзнанието, което трябва да се помни и знае, да се предава на поколенията?

- Материалите събирам от 2013 г., но в последните две години работата се ускори, особено като получих много материали от различни места в страната, запознах се с близки на хората, за които пиша, получих документи за ролята на ротарианците за спасяването на българските евреи, посетих някои регионални архиви и книгата стана. В интерес на истината много хора ми помогнаха и поименно съм изразил благодарност към всеки от тях.

- Специално място в книгата сте отделили на духовните водачи - спасители на българските евреи - митрополити от Българската православна църква /БПЦ/. Разкажете за това, което е най-впечеталяващо за тяхната дейносте.

- Отделено е място на достойните български митрополити от Светия синод на БПЦ, които са единни в позициите си в защита на българските евреи, ръководени от наместник-председателя на Синода митрополит Неофит Видински. Тях убедено наричам "морални вдъхновители на спасението". Проследена е съдбата им след 9 септември 1944 г., когато ДС ги нарича "духовни водачи на реакцията" - "врагове на народната власт", "черна реакция", "мракобесни попове" и т.н. Никой от тях не се поддава на опитите на ДС да бъде вербуван за сътрудник на ДС и новата власт.

- В книгата си не раздавате оценки и присъди. Изреждате без емоции фактите, писмата, документите, протоколите, казаното от свидетелите. Но ръка за ръка с героите може да се видят и открият личности и хора, които определено са позор за българската история - какво е посланието в тази посока?

- Да четем внимателно историята, да не заклеймяваме прибързано, да вярваме на документи и да воюваме категорично с лъжата и заблудите!

- В заключение - има ли ненаказано добро?

- Вярно е, често за добрините си много хора получават разочарование и неблагодарност, но това в което вярвам е, че рано или късно доброто се връща по неведоми пътища.

- Вярна ли е за нас българите, за днешното поколение, поговорката "толкова знаем, колкото помним"?

- Тази поговрка е валидна не само за българите, а за всички хора, но само мъдрите се стремят да научат повече и да помнят! Това, което трябва да запомним, е че делото на хората, които подадоха ръка на българските евреи в тежките години на гоненията срещу тях, е едно огромно добро дело, което евреите никога няма да забравят!

проф. Вили Лилков , интервю , книга