От 0 до 8 лева струват чадърите на плажовете по Южното Черноморие това лято
Секция: Туризъм
13 Юни 2021 16:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От 0 до 8 лева струват чадърите на плажовете по Южното Черноморие това лято

/КРОСС/ От 0 до 8 лева ще струват чадърите на плажовете по Южното Черноморие това лято, показа проверка на БТА в региона. Отделно по още толкова трябва да се заплати на повечето места и за ползването на шезлонги. На почти всички места плажовете вече са подготвени и посрещат първите туристи за този сезон. Все още плажуващите са много малко.

Безплатни плажове, които са възложени на концесия, това лято са: Бургас - север; Бургас - централен, Обзор-мотел, Приморско - централен, къмпинг "Нестинарка". За плажни принадлежности не се плаща и на някои плажове, които са отдадени под наем: Ахелой, Атанасовска коса, Царево - централен, плажът на устието на река Велека.

На плажа на Несебър-юг цената на чадъра е 8 лв., за шезлонг ще трябва да се плати още 8 лв., видя репортер на БТА на място. На "Северен плаж" в Слънчев бряг цените са 4,50 лв. за чадър и още толкова за шезлонг, докато на централния плаж трябва да се плати по 5 лв. за всеки атрибут. На централния плаж в Созопол за чадър и шезлонг трябва да се заплати по 7 лв. На плажа в Равда цената е по 8 лв. за чадър и шезлонг. В Поморие цените са по 5 лв. на атрибут. На плажа в Крайморие чадърите и шезлонгите това лято ще струват по 5 лв., а шалтета и масички ще са бонус към комплекта.

На 15 морски плажа, от заявилите наематели, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 лев с ДДС до 5 лева с ДДС, съобщиха от Министерството на туризма вчера. На два морски плажа е било установено, че не се предоставят изобщо чадъри и шезлонги и съответно предложението за намаление е неприложимо. На 23 морски плажа се уточняват още споразуменията.

От общо 133 морски плажа по цялото Черноморие безплатните са 13; с цени от 1 до 5 лв. с ДДС са 52; без намаление към настоящия момент са 42, посочиха от туристическото ведомство.
Анкета на БТА сред плажуващите в Бургас и Несебър показа, че те са доволни от цените на чадърите и шезлонгите това лято. Малкото плажуващи в Бургас са удовлетворени, че няма да плащат за чадър и това лято. На този плаж само тази събота и неделя имаше малко плажуващи, като повечето от тях бяха бургазлии. През делничните дни плажуващи не се забелязваха. На южния плаж в Несебър, където чадърите и шезлонгите струват по 8 лв., малкото чуждестранни туристи казаха пред БТА, че са доволни от цените на плажните принадлежности. Те добавиха, че им харесва и как е поддържан плажът. Българските туристи също са доволни от качеството на предоставяната услуга. "Можеше и да е малко по-евтино, но пак става", заяви български турист от Стара Загора. Той е дошъл със семейството си на почивка през юни, защото цените през този период са много по-ниски и в същото време е много по-спокойно в сравнение с месеците юли и август.

Хотелиери в Несебър заявиха пред БТА, че през последните години през юни има много по-малко плажуващи. Освен традиционните месеци за почивка на море - юли и август, се отчитат повече туристи и през септември. "Лятото се измества. Ако преди години в края на май и началото на юни тук имаше много туристи, сега вече това не е така. В момента в края септември има повече туристи, отколкото през юни", каза мениджърът на хотел "Парадизо" /Paradiso Aparthotel/ в Несебър Свилен Станев. Въпреки ниските цени на атрибутите на плажовете, както и непроменените цени на нощувките, хотелиерите не очакват силен сезон. Основната причина е пандемията от Ковид-19. Те се надяват поне това лято да не работят на загуба и то да "бъде една идея по-добро от предишното"