Открива се фестивалът на книгата "Пловдив чете"
Секция: КУЛТУРА
14 Юни 2021 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Открива се фестивалът на книгата "Пловдив чете"

/КРОСС/ Тази вечер започва литературният фестивал „Пловдив чете". До 20 юни той ще предложи литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения, творчески работилници. Ще има премиери на нови книги, изложби, прожекции на късометражни филми, рецитали и концерти.

По традиция официалната церемония ще се състои в комплекса на Античния театър, където ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец" за съвременна поезия, както и „Златна четка" за най-добро художествено оформление на книга.

Програмата на фестивалната седмица включва над 65 културни събития. Във фестивала ще участват 59 издателства.

Това е един от най-силните фестивали в България, подчертава Красимир Лозанов, маркетинг директор на издателство „Жанет-45", което е основен организатор на „Пловдив чете", съвместно с Община Пловдив и Асоциация „Българска книга".

Гергана Георгиева от „Жанет-45" смята, че през последните години фестивалът става мого по-успешен и по-добър.

„Ще има литературен кът. Всяка година е експериментален. тази година нашият фокус е детската литература, да се говори за книги за деца и младежи."

В рамките на фестивала ще се състои и връчването на традиционните вече награди „Читател на годината от 5 до 105" на Народна библиотека „Иван Вазов".

Шатрите на „Алея на книгата" на площад „Централен" вече очакват читатели.