Маските са вредни за пациенти с хронични, дихателни и сърдечно-съдови заболявания
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юни 2021 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маските са вредни за пациенти с хронични, дихателни и сърдечно-съдови заболявания

/КРОСС/ Маските са особено проблемни при пациенти с хронични, дихателни и сърдечно-съдови заболявания, заяви в "Денят започва" УНГ специалистът д-р Станислав Йорданов. Според него всички видове маски имат сходни проблеми. Всички маски, особено тези с високо ниво на защита, затрудняват дишането. Доказано е, че намаляват, макар и с малко, кислородното съдържание, насищането на кръвта с кислород и повишават въглеродния диоксид, което за един здрав организъм може да не представлява проблем, но при пациент с хронична дихателна недостатъчност може да затрудни дишането, изтъкна д-р Йорданов. Той препоръча маските, които носим, да се сменят колкото се може по-често. Ако една маска се носи доста дълго време, създава проблеми и предпоставки за хронични фарингити, хреми, ларингити, посочи специалистът.

По отношение на носенето на маски навън, аз съм категорично против. Не виждам никаква логика в това, освен ако няма някакво струпване на маси хора, когато не се спазва дистанция. А по отношение на носенето им на закрито - трябва по-скоро да се съобразяваме с епидемичната обстановка. При нейно обостряне и при по-голямо струпване на хора, би било редно да ги носим, допълни той.

Нормалният ритъм на работа се върна, върна се е и нормалната патология. Имаше изказвания, че коронавирусът потискал други вируси и наистина имаше нещо такова - самите мерки, които се взеха за ограничаване на контактите между хората, ограничиха и нормалната патология. Затова, когато срещнахме пациент с оплаквания от страна на горните дихателни пътища, първото нещо, което мислехме, че е коронавирус. Но вече не е така - оказва се нещо банално, каза д-р Йорданов. В момента е сезонът на алергичните ринити, поленовите алергии, хрема, дразнене в очите, допълни той.