Астрономическото лято идва с жеги
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юни 2021 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астрономическото лято идва с жеги

/КРОСС/ Преди обяд ще има повече слънчеви часове. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще превали краткотраен дъжд, на места придружен с гръмотевици. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса.

Около крайбрежието ще е слънчево в първата половина на деня. В ранния следобед облачността ще се увеличава с вероятност от бързопреминаващи пролетни валежи, по южните брегове с гръмотевици. Те ще са локални или както се казва, „на облак". Температури - между 20 и 22 градуса. Водата - 19-20 градуса с височина на вълните до около метър. По планините в следващите 2-3 дни температурите ще са ниски, а времето - бурно и опасно. В първите дни на тази седмица по най-високите части на масивите в Югозападна България и Стара планина ще прехвърчи дори сняг.

В хода на седмицата дневните температури бързо ще се повишат до нормалните за сезона, сочи прогнозата, представена по NOVA.

Над Черно море обаче ще се оформи сложна циклонална система. Вторник и сряда в Западна България ще е спокойно и почти без валежи, докато на изток облачността ще е по-често значителна с превалявания.

Към края на седмицата - от четвъртък до събота - Черноморският циклон ще се развие с валежи и гръмотевични бури. Ще има риск от градушки, особено в Североизтока. В самия край на седмицата и началото на следващата се очаква по-стабилно време с по-скромни валежи и с повече слънце.

Около началото на астрономическото лято на 21 юни температурите ще се повишат чувствително. Първата сериозна гореща вълна вече обхваща Западна и Централна Европа. Ще се усети и по нашите географски ширини в първите дни на лятото.

Условия за валежи с гръмотевични бури обаче ще има до края на месеца. Те няма да са повсеместни, ще са локални, но с повишаването на следобедните температури бурите ще стават по-мощни и с опасност от по-едри градушки.