ВАС нареди Каракачанов да бъде санкциониран за дискриминация
Секция: ПОЛИТИКА
14 Юни 2021 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВАС нареди Каракачанов да бъде санкциониран за дискриминация

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на отбраната в правителството на ГЕРБ Красимир Каракачанов е извършил дискриминация с антиромските си изявление от 8 януари 2019 г. в пловдивското село Войводиново. Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), съобщи Българският хелзинкски комитет, с чиято правна помощ се води делото.

"Циганите са станали изключително нагли. Парадоксално е, че циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко години набиха полицай, преди два дни бият военен. Това не може да продължава повече и търпимостта на българското общество се изчерпва", обяви Каракачанов пред медиите. Думите му са по повод нападението над българин от селото на двама мъже от ромски произход. Нападателите бяха установени и осъдени, но последиците от случилото се засегнаха цялата ромска общност в селото, обяснява БХК. И напомня как много роми са прогонени от селото, тъй като къщите им са обявени за незаконни и посред зима десетки семейства са останали на улицата.

Заради думите на Каракачанов първо е сезирана Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Тя обаче отхвърля жалбата на сдружение "Единство". Административният съд в София потвърждава решението на комисията. Така казусът стига до ВАС. Сега тримата върховни съдии - Галина Карагьозова, Юлия Ковачева (докладчик) и Мария Николова, отменят акта на първоинстанционния съд и на комисията и й връщат преписката за ново произнасяне. Този пък комисията трябва да се съобрази с указанията на ВАС.

Според Комисията за защита от дискриминация проблем с изказването на Каракачанов няма, тъй като то не е насочено към някого конкретно, не формира отрицателно отношение към ромите повече от допустимото предвид контекста, и не е израз на омраза и агресия към дадения етнос, а единствено отразява гражданската позиция на неодобрение на Каракачанов към стореното и участниците в него. КЗД се позова на свободата на изразяване на мнение в демократичното общество. Първата инстанция допълва тези мотиви с аргумента, че става дума за единично твърдение, а не за системна проява. Освен това, за да има тормоз, целта на Каракачанов трябва да е била да предизвика негативни последици спрямо конкретно лице или група лица от ромски произход.

Върховните съдии обаче не са съгласни с изводите на първата инстанция. Според тях особено значение по делото има фактът, че изявленията на Каракачанов са широко разпространени в медиите. Съдът подчертава, че той не е критикувал конкретните извършители на престъплението, носещи лична отговорност, а е говорил за целия етнос:

"Подобно обобщаване на личностите на всеки, който се самоопределя като ром и стереотипизиране на образа на ромите като "нагли" членове на обществото, спрямо които търпимостта на българите се изчерпва, без съмнение може да накърни и накърнява достойнството на представителите на етническата група, като същевременно допринася за създаването на трайно негативни, потенциално враждебни и конфликтогенни нагласи, насажда отношение на недоверие и нетърпимост в обществото спрямо всеки представител на ромския етнос", пише съдът. Според магистратите изказването "надхвърля допустимото в случая отрицателно отношение към коментираните прояви на тежки престъпления от съответните лица и излиза от контекста на обсъждания конкретен инцидент".

"Това произнасяне на ВАС, създава основата, върху която другите съдилища и КЗД трябва да стъпват когато решават други дела относно езика на омразата. С изключително точните и подробни мотиви, които се базират на най-съвременната практика на Европейския съд по правата на човека, Съда на Европейския съюз и на други международни правораздавателни органи, както и на практиката на Конституционния съд, се връща надеждата ни, че закононарушителите, като г-н Каракачанов, няма да останат безнаказани и езикът на омразата няма да продължава да бъде толериран от българския съд", коментира адвокат Адела Качаунова от БХК.