Националният борд по туризъм настоява за мощна кампания и стимули за ваксинация
Секция: Туризъм
14 Юни 2021 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националният борд по туризъм настоява за мощна кампания и стимули за ваксинация

/КРОСС/ Националният борд по туризъм (НБТ) настоява държавата да засили рекламната кампания и да въведе стимули за ваксинация в страната. Ниският процент на сложени дози у нас пречи на туризма и на привличането на чуждестранни туристи, заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ, цитирана в прессъобщение на браншовата организация.

Основните пазари за българското Черноморие като Великобритания, Германия и Русия пускат своите граждани да почиват в страни с висок процент на ваксинация. Това е и една от причините към момента да нямаме туристи от тези страни, подчертава Карастоянова. В допълнение техните здравни власти следят и процента на ваксиниран персонал в туристическите дестинации.

Затова от Националния борд по туризъм настояват Министерството на здравеопазването да организира мощна национална маркетингова и рекламна кампания в подкрепа на ваксинацията. Предлага се и въвеждането на стимули, каквито вече има в някои страни.

Например - всеки ваксиниран българин да получава от държавата ваучер на стойност 50 лв., който да бъде използван за почивка в България или за посещение на ресторант. По този начин ще бъде подпомогнат пряко туристическият сектор, който пострада най-много от световната пандемия.

Според НБТ намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме в последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът не може да се върне.

Единственият начин, за който към момента има сигурни данни, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията. Всеки може да го види в показателите на страните, които успяха да ваксинират голяма част от населението си. България за съжаление и по този показател сме последни в Европейския съюз, посочват от НБТ.