Арести в Истанбул за незаконна продажба на ваксина срещу COVID-19
Секция: СВЯТ
14 Юни 2021 16:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арести в Истанбул за незаконна продажба на ваксина срещу COVID-19

/КРОСС/ Полицията в Истанбул арестува двама души за продажба и купуване на ваксината срещу COVID-19 на компанията Pfizer/BioNTech, предаде в. "Дейли Сабах".

Полицаите са задържали мъж, който разполагал с 6 дози от ваксината. При разпита му станало ясно, че той се договорил с друг човек да му продаде 3 дози от препарата за 10 000 турски лири. Полицията е задържала и другия мъж, който възнамерявал да купи ваксините. Впоследствие двамата са били пуснати под домашен арест.

Срещу тях е повдигнато обвинение в нелегална продажба/купуване на лекарствени препарати.

Засега не е ясно как мъжът се е сдобил с ваксините, които се съхраняват в складове на министерството на здравеопазването в много части на страната. Ваксините се транспортират в болници и поликлиники при изключително строги мерки за сигурност.

Ваксините срещу COVID-19 се превърнаха в новата цел на много престъпници не само в Турция, но и на много други места по света на фона на продължаващата пандемия.

Турските граждани в момента могат да избират между препаратите на китайската компания Sinovac и на Pfizer/Biontech (ваксините се поставят безплатно). В страната пристигна и първата партида с руски ваксини Sputnik V.

В Турция обаче ваксинационната кампания върви по план, в който се прилага график, включващ различни възрастови групи (вече ваксинират и хора над 40 години).