Министър Кацаров: Ваксинационният обхват в социалните домове е нисък
Секция: Здраве
14 Юни 2021 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Кацаров: Ваксинационният обхват в социалните домове е нисък

/КРОСС/ Да се предостави обстойна и достоверна информация за ваксините срещу COVID-19 на персонала и настанените в социални домове. За това настоява министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в писмо до заместник-председателя по икономическите и социални политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, както и до директорите на регионалните здравни инспекции.

Към 14 юни 2021 г. едва 7381 лица от персонала на социалните домове са ваксинирани срещу COVID-19, от които 3 422 са с поставена втора доза. От настанените в домовете 10 086 са ваксинираните, като 4 632 са със завършен ваксинационен цикъл. Същевременно продължава регистрирането на епидемични взривове от COVID-19 в тези места, а проведените епидемиологични проучвания показват, че инфекцията се внася най-често от неваксиниран персонал. Затова е изключително важно да бъде предоставена достоверна информация за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация, отбелязва д-р Стойчо Кацаров.

С оглед на зачестилите случаи на заразени в социални домове, е необходимо регионалните здравни инспекции да извършват насочен контрол по спазване на противоепидемичните мерки в социалните домове, както и инструктаж за незабавно информиране при поява на клинични оплаквания и поведение при потвърден случай на COVID-19, подчертава още здравният министър.