Проф. Янаки Стоилов проведе широка обществена дискусия за съдебната карта
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юни 2021 17:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Янаки Стоилов проведе широка обществена дискусия за съдебната карта

/КРОСС/ „Съдебната реформа не бива да се свежда само до разговори за поредни промени в Конституцията в глава „Съдебна власт". Тя включва редица други въпроси на по-ниско ниво, но особено важни за хората, включително осъвременяване на съдебната карта, така че да подобри правосъдието и условията за защита на правата на гражданите". С тези думи министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов откри организираната от него широка обществена дискусията на тема „Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта". В обсъждането се включиха представители на съдебната власт, Омбудсмана на Република България, магистрати, адвокати, професионални организации, неправителствени организации и представители на политическите партии, представени в 45-тото Народно събрание.
„Организирахме тази дискусия, защото изработването на нова съдебна карта засяга не само магистратите, но и гражданите и местната власт. Поредицата от срещи, които проведох с почти всички професионални организации в правната сфера преди няколко дни категорично потвърди този факт. Темата е важна и чувствителна. Тя предизвиква различни мнения и, както видяхме, дори протести срещу направените предложения", обясни министърът.
„Правосъдието е твърде важно, за да се остави решаването на съдбата му само на магистратите, още по-малко само на управляващите съдебната власт", допълни Стоилов. Той припомни, че определянето на структурата на съдилищата и териториалния им обхват рефлектира върху упражняването на други юридически професии - адвокати, нотариуси, съдебни изпълнителни и най-вече върху гражданите. При това съгласно Закона за съдебната власт ВСС няма правомощия да закрива и преструктурира съдилища без това да е съгласувано с министъра на правосъдието
„Решението за стартиране на проект за създаване на единна информационна система на съдилищата и на съдебна карта е взето още от предишния състав на Висшия съдебен съвет в изпълнение на проект по Оперативна програма „Добро управление". Не се притеснявам да констатирам, че начина, по който са възлагани и изпълнявани много от проектите по тази програма, не са най-добър пример за добро управление", допълни министърът. Той изрази несъгласие защо е трябвало да се разчита на търговско дружество да изготви проект на държавна дейност. „Такова „аутсорсване" на правомощия от държавното управление е една от причините за спадане на капацитета и отговорността на държавата през последните години", каза още Стоилов.
След края на дискусията министърът благодари на участниците и изрази очакване, тя да продължи. „Безспорно е, че решаването на тези проблеми трябва да стане при действащо Народно събрание и при избрано правителство. Казвам правителство, а не група народни представители. Защото това е начин за освобождаване от политическа отговорност, даже за прокарване на други интереси", заяви министърът.
Според него трябва да се запази ролята на районния съд като основен първоинстанционен съд, като в отделни случаи това не изключва обединяване на някои от тях, но не и закриване на над 50 районни съдилища, както се предлага.
„Всяка една пирамида трябва да се гради, така че на върха да има хора, които да бъдат най-подготвени и пригодни за ролята, която изпълняват. Тя не може да е обърната с върха надолу, ако искаме да е стабилна", каза Стоилов. „Настойчивият ми призив към членовете на Висшия съдебен съвет и специално към Съдийската колегия е в предстоящите месеци да не вземат нито едно решение за закриване на районен съд и преобразуването му в териториално отделение", каза Стоилов.
Според него има нужда от преосмисляне на системата за подбор на кадри и за изпитите за всяка една юридическа професия. В момента всяка една институция решава самостоятелно какъв да е изпита за влизане в нея.
„Дълги години изпитът за юридическа правоспособност беше едно чисто формално начинание. Неотдавна се премина към усложняване на този изпит - две фази, решаване на тестове и казуси. А сега каква е ролята му, след като за всяка една юридическа професия след това имаме отделен изпит?", попита министърът.
Проф. Стоилов постави въпроса за ролята на конкурсите в цялата система, както и определяне на принципите за кариерно израстване. Често конкурсите в съдебната система продължават с години, което е абсурдно. Според него част от добрите съдии могат да бъдат задържани на работа на районно ниво чрез повишаване в ранг.
Той предложи бъдещия модел на съдебна карта чрез законови промени да се въведе експериментално в две-три области на страната, за да се провери практическата му пригодност и едва след това да се пристъпва към окончателно решение.