ЕС и САЩ се разбраха за Boeing и Airbus
Секция: СВЯТ
15 Юни 2021 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС и САЩ се разбраха за Boeing и Airbus

/КРОСС/ Европейският съюз и САЩ се споразумяха да прекратят многогодишния търговски спор по въпроса за Boeing и Airbus, заради който бяха въведени взаимни мита на стойност над 10 млрд. долара, съобщи агенция "Блумбърг".

Според източник на агенцията от ЕС тази нощ Европейската комисия е обсъдила с държавите членки проект на договор, за да договори споразумението с Вашингтон още преди началото на срещата на върха.

Както подчертава агенцията, до постигането на това споразумение се е стигнало, след като политиците в Брюксел и Вашингтон все повече започнали да осъзнават, че финансираната от държавата Китайска корпорация за търговска авиация (COMAC) може в края на десетилетието да се превърне в реален конкурент на Boeing и Airbus и да отслаби позициите им в областта на самолетостроенето.

По данни на "Блумбърг" на срещата на върха ЕС - САЩ се планира също да бъде постигнато споразумение за отмяна на митата върху стоманата и алуминия, въведени от Вашингтон през 2018 г. „от съображения за националната сигурност". Както отбелязват представителите на ЕС, точните срокове за отмяната на митата засега не са известни, но страните най-вероятно ще бъдат готови да осъществят инициативата до края на тази година.

Спорът за Boeing и Airbus

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че на днешната среща на върха ЕС-Съединени щати ще бъде постигнат компромис по търговския спор за субсидиите за самолетите „Еърбъс" и „Боинг", предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Спорът за държавните субсидии за производството на самолетите, продължил 16 години, се изостри особено при администрацията на американския президент Доналд Тръмп. В края на миналата година Съединените щати обявиха, че ще наложат допълнителни мита върху френски и германски продукти в отговор на налагането на налози от ЕС на американски стоки за 4 млрд. долара. Фон дер Лайен каза, че още при първия си телефонен разговор с президента Джо Байдън през февруари, двамата са се съгласили, че трябва да намерят решение на този спор:

„Не трябва да подценяваме ситуацията - това е най-дългият търговски спор в историята на Световната търговска организация, така че е в наш общ интерес да го решим. И аз съм много положително настроена и убедена, че днес ще постигнем резултат".

През март тази година председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентът на САЩ Джо Байдън се споразумяха да замразят за четири месеца взаимните мита.