Жълт и оранжев код за опасно време днес и утре
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Юни 2021 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Жълт и оранжев код за опасно време днес и утре

/КРОСС/ Днес ще бъде по-топло в сравнение с вчера, особено в Западна и Централна България, където само на отделни места ще има райони със следобедни превалявания. Там максималните температури ще бъдат от 20° до 25°, в северозападните и югозападни райони до 28°. В източните части от страната, където облачността ще остане по-често значителна, ще бъде съществено по-хладно с температури от 17° до 19°. Там на много места ще има валежи, придружени от гръмотевици.

Предупреждение за значителни количества и силни гръмотевични бури е в сила в следобедните часове и през нощта в седем области от Източна България.

Утре в източните райони отново ще има интензивни и значителни по количество валежи, придружени от гръмотевици. В областите с код оранжево се очакват сумарни количества до около 50 литра на кв. метър.

В останалата част от страната преди обяд ще бъде предимно слънчево, но след обяд и там ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони, ще има временно интензивни валежи и гръмотевици.

Ще духа умерен, временно силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще останат в широки граници от 20° в Източна България до около 29° в северозападните райони от страната.

В масивите от Западна и Централна България преди обяд ще бъде предимно слънчево, но след обяд на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. По-значителни и интензивни ще са валежите в източните райони на Стара планина, Сакар и Странджа, където облачността ще е значителна и се очакват и гръмотевични бури. Ще бъде и ветровито , с умерен и силен вятър от север-северозапад.

В същото време в Западна и Централна Европа, както и по Средиземноморието ще преобладава слънчево и по-топло от обичайното време. Значителна облачност и валежи ще има в северозападната част от Великобритания и в северната част на Скандинавския полуостров, където ще се задържи и студено. По-ниски от типичните за средата на юни ще останат и температурите на Балканите.

У нас, и през следващите дни ще има валежи, на места временно интензивни, след обяд придружени от гръмотевици. В събота се очаква краткотрайно захлаждане, но в неделя температурите бързо ще тръгнат отново нагоре.