Проф. Мира Кожухарова: Хората трябва да продължат да се ваксинират
Секция: Здраве
16 Юни 2021 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Мира Кожухарова:  Хората трябва да продължат да се ваксинират

/КРОСС/ Хората трябва да продължат да се ваксинират. При достигане на относително висок ваксинален обхват, могат и повече мерки да отпаднат, каза съветникът на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова.

Рискът от циркулация на вируса намалява, много е нисък процентът на болни в момента у нас. Надявам се повече хора да се решат да се ваксинират, коментира проф. Кожухарова. Тя допълни, че от опита й вероятно ще има засилване на ваксинацията към края на септември и началото на октомври с покачването на заболеваемостта от COVID-19. Вълна ще има. Колко ще е висока и колко ще ни струва, зависи от нас. Не можем да спрем вируса тотално, но можем да намалим жертвите на този вирус. Това става само с ваксина, каза проф. Кожухарова.

Относно новата заповед за отпадане на маските при ваксинирани или преболедували малки колективи, тя коментира, че не отпада забраната за посетители на магазини, например. За клиентите и посетителите маските си остават задължителни, защото не е възможно да се контролира дали те са ваксинирани или преболедували, допълни проф. Кожухарова.