Много дъжд и гръмотевици в Източна България
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Юни 2021 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Много дъжд и гръмотевици в Източна България

/КРОСС/ В средата на седмицата времето ще остане неустойчиво. Над източните райони облачността ще остане значителна и ще има интензивни валежи и гръмотевици. Днес преди обяд над Западна и Централна България ще бъде предимно слънчево.

След обяд и там ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони, ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-северозапад.

Оранжев код е обявен за 4 области в Източна България заради очаквани интензивни валежи и гръмотевични бури. Кодът е в сила за областите Шуменска, Варненска, Добричка и Бургаска. В тези области сумарните количества дъжд ще достигат 40-50 мм, локално и повече. По Черноморското крайбрежие ще духа северозападен вятър с пориви до 14-17 м/сек (7 бала по Бофорт). Жълт код за валежи и гръмотевици е обявен за 5 области също в Източна България - Силистра, Разград, Търговище, Сливен, Ямбол. В областите с жълт код очакваните количества на валежите са 20-30 мм.
Максималните температури ще са в широки граници, от 20 - 22 на места в Източна България до около 29 в северозападните райони от страната, за София 23, по Черноморието 20-21, в североизточните райони 21-24, в северозападните - 28-29 градуса, в Югоизточна България 22-23, в югозападните райони - до 29 градуса. В четвъртък температурите още малко ще се повишат, но отново се очакват валежи.