С ръкостискане, усмивки и обща снимка започна срещата между Путин и Байдън в Женева
Секция: СВЯТ
16 Юни 2021 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
С ръкостискане, усмивки и обща снимка започна срещата между Путин и Байдън в Женева

/КРОСС/ Със снимки, ръкостискане и протоколни усмивки започна срещата между американския президент Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин във вила "Ла Гранж" в Женева.

Путин пристигна първи с лимузина руско производство "Аурус", предаде ТАСС.

На площадката пред парадния вход руският лидер бе посрещнат от президента на Швейцария Ги Пармлен. Двамата се ръкуваха, след кратък разговор се снимаха заедно и влязоха в хола на първия етаж.

Минути по-късно във вилата пристигна и американският държавен глава Джо Байдън, който се ръкува с руския си колега преди началото на разговорите в библиотеката на вилата. Агенция Франс Прес отбелязва, че това е станало по инициатива на Байдън.

Това е първата среща между двамата, откакто американският президент встъпи в длъжност през януари.

Домакинът - швейцарският президент Ги Пармлен - им пожела късмет при разговорите, които обаче се очертават напрегнати, отбелязва още АФП.
В тях ще вземат участие и руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Антъни Блинкън.

По-рано Кремъл съобщи, че Путин и Байдън ще обсъдят въпроси, свързани със стратегическата стабилност, информационната сигурност, борбата с пандемията, войната срещу киберпрестъпността, климата, Арктика и редица регионални конфликти.

Руската агенция РИА Новости коментира, че пристигането първо на руския държавен глава и това, че той седи отдясно по време на разговорите, означава на протоколен език, че домакин на срещата е Русия.

Путин изрази надежда за "продуктивни" разговори, а Байдън заяви, че "винаги е по-добре да се срещаме лице в лице".

По-рано говорител на женевското кантонално правителство съобщи, че Русия не е отправяла към Швейцария молба за протоколно посрещане на Путин на международното летище в Женева. Той поясни, че протоколни посрещания на държавни глави на летището се правят при държавни визити. Когато обаче става дума за срещи на върха и международни форуми, подобно посрещане може да се състои по молба от съответната страна.

Предвижда се срещата в тесен състав да продължи около час, а тази в разширен да бъде разделена на две части и да продължи до около 18 ч. (19 ч. българско време).

След преговорите Путин и Байдън ще дадат отделни пресконференции.

Първата се очаква след 19.00 часа българско време.

3000 журналисти от цял свят ще отразяват тази среща.