Подаръците на Тодор Живков на изложба в Созопол
Секция: КУЛТУРА
16 Юни 2021 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подаръците на Тодор Живков на изложба в Созопол

80 предмета, ще "разказват" за социализма
Колекцията гостува от Музея на Правец


/КРОСС/ Изложба- колекция от подаръци, които бившият „първи"- Тодор Живков е получавал през годините на своето управление, е представена в Созопол. „Изложбата ни гостува от Музея в Правец, ще остане до септември, и е насочена предимно към младите. Да дойдат тук и да я видят, за да могат да получат информация за това, какво е било по време на социализма, който те не са преживели", разказа пред „Труд" директорът на Археологическия музей в Созопол- Димитър Недев.

Вещите са дарявани в продължение на десетилетия след гостувания на държавни личности или след правителствени посещения на Живков. Например Леонид Брежнев му е подарил ювелирен кораб, Михаил Горбачов- фруктиера от кристал със сребърен обков и аметист, а Кадафи - седло за камила

Изложените подаръци са 80 предмета, сред които писалка от папа Йоан Павел Втори, статуетки на божества от Африка, както и сребърни свещници от Азия и арабските страни. Има също сервизи за чай с инкрустирани камъни от палестинския лидер Ясер Арафат, както и съдове за плодове от Ким Ир Сен, миниатюрен модел на Тадж Махал- от Индира Ганди и автентичен самурайски аксесоар от японското императорско семейство. „Най- интересна е вазата от Ташкент, която е с неговия образ", коментира Димитър Недев. Има още препис на Евангелие от 17 в. и колекция от златни монети, която е подарък от Българската народна банка.

„Подаръците са по различни направления- свързани с честванията за „1300 години България", с посещенията на дипломатическия корпус, с Олимпийското движение, с визити на лидери и негови визити при тях и т.н.", каза Димитър Недев.