Омбудсманът на България се срещна с ФПБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Юни 2021 17:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Омбудсманът на България се срещна с ФПБ

/КРОСС/ Днес в София се проведе работна среща между ОМБУДСМАНА на България и Федерация на потребителите в България /ФБП/ на тема, защита на потребителите в условията на непрекъснато нарастващите цени на топлинната енергия и условията на нейното отчитане. Домакин на срещата бе доц. д-р Диана Ковачаева - Омбудсман, ФПБ бе представена от нейният председател инж. Емил Георгиев.

Инж. Емил Георгиев сподели информация за работата на ФПБ. Той подчерта, че по време на пандемията, офиса на федерацията не е бил затворен нито за ден. При стриктно спазване на необходимите епидемиологични мерки, работата е продължила без прекъсване.

От началото на годината във ФПБ са постъпили множество жалби на потребители. Над 320 от тях са свързани с Топлофикация София. Монополното дружество основателно е обвинено за неоснователно завишаване на сметките за топлинна енергия в порядъка на над 20 процента, въпреки намалението на цената на природния газ. Въведена е лоша практика от страна на фирмите за дялово разпределение да таксуват посещенията за отчитане на топломерите.

Обсъдено бе предстоящото вдигане на цената на топлинната енергия.

Г-жа Ковачева изнесе информация, че в КЕВР без да са получили финансов отчет на Топлофикация София за 2020 година си позволяват да планират от 01.07.2021 год. повишаване на цената на топло-енергията. Обсъдени бяха и лошите практики на топлофикация да отчитат топло-енергията по прогнозни цени, нещо което е в разрез с Европейските директиви, както и отказа на топлофикация да се постави топломери на изхода на абонатните станции. Този акт сам по себе си узаконява всяка кражба от страна на Топлофикация.

Инж. Емил Георгиев представи документи с които се доказва ощетяване на столичани в размер на един милиард осемстотин шестдесет и три милиона лева, прикрити успешно от разследващите органи.

В заключение двете страни излязоха решение за организиране на съвместна среща с министъра на енергетиката по дискутираните проблеми и задълбочаване на съместната им дейност в защита на потребителите в България.