Първо уволнение в културата: Дисциплинарно отстраниха шефката на НФЦ
Секция: КУЛТУРА
17 Юни 2021 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първо уволнение в културата: Дисциплинарно отстраниха шефката на НФЦ

/КРОСС/ Със заповед на министъра на културата от 17 юни 2021 г. е уволнен дисциплинарно изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" Жана Караиванова, съобщиха от министерството на културата.

Причините са системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г., посочват от министерството.

Потърсена за коментар от БНТ, Жана Караиванова заяви:

"Нямам обяснение за решението на министъра на културата. Винаги съм работила за приемането на правилник за прилагането на Закона за филмовата индустрия, а това, че към момента няма такъв, се дължи не на работата на Националния филмов център, а на Министерството на културата".

Тя разказа, че днес е била повикана на разговор в сградата на министерството, където като аргументи за решението за посочени административни неизправности.

Жана Караиванова заяви, че си тръгва от директорския пост в Националния филмов център с удовлетворението, че е оставила приет Закон за филмовата индустрия, който гарантира 25 млн. лв. за българското кино и финансови стимули за инвеститорите в сектора.

По думите ѝ това нарежда България на първо място по финансиране на филмовата индустрия в Югоизточна Европа.

Жана Караиванова каза още, че остава част от филмовата общност.