Радев след срещата със Заев: Надявам се на прагматичен подход с конкретни, устойчиви резултати
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юни 2021 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Радев след срещата със Заев: Надявам се на прагматичен подход с конкретни, устойчиви резултати

/КРОСС/ Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев е на посещение у нас. Акцент във визитата е задълбочаването на двустранния диалог и перспективата за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония.

Заев проведе разговор и с българския държавен глава Румен Радев, след който беше даден брифинг пред журналисти.

Република Северна Македония за нас е най-важната близка приятелска страна. Затова се нуждаем от регулярни контакти, диалог и сътрудничество, подчерта президентът Румен Радев.

За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това се отрази и на вашата перспектива за присъединяване към ЕС, допълни Радев.

Договорът за сътрудничество от 2017 г. нямаше конкретни обвързващи условия и срокове, и това даде възможност за променливи решения и действия, каза още президентът на България.
Радев благодари на колегата си от Р Северна Македония Стево Пендаровски.

Съвместната ни визита в Рим демонстрира нашата взаимна воля и сигнал към всички наши граждани за сътрудничество, приятелство и разбирателство. И аз съм обнадежден, че този дух го виждам и на ниво правителство, обясни президентът Радев.

Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще. За нас е много важно да имаме диалог и аз ви приветствам за това, че вие сте тук за открит, конструктивен диалог, заяви президентът Радев.

Надявам се на прагматичен подход с конкретни, устойчиви резултати, които да доведат до започване на преговори за присъединяване на Р Северна Македония към ЕС и нашите млади хора да градят заедно своето бъдеще.

Президентът обясни още, че България ще дари 50 000 ваксини на Р Северна Македония. Обмисля се и още една инициатива - млади хора от западната ни съседка да дойдат на почивка у нас, обясни Радев.

От своя страна Зоран Заев заяви, че съвместното посещение на президентите на България и Република Северна Македония в Рим е дало послание към младите, че трябва да продължат заедно да работят, да поддържат приятелството между двата народа.

Той е категоричен, че двете страни сами трябва да разрешат проблемите си.

"Имаме приятели навсякъде по света, които могат да помогнат, но решението е да си помогнем сами. Убеден съм, че ще имаме успех", каза той. Вече е изпратено посланието да бъдем приятели, да сме близки, да не се мразим. Добрите отношения ще донесат добро и за двата народа.

Заев благодари за инициативата за доставка на ваксини на РСМ и за предложението младежи от страната му да почиват в България.