БАБХ: Опакованите сладоледи крият по-малко рискове
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юни 2021 10:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ: Опакованите сладоледи крият по-малко рискове

/КРОСС/ В летните дни сладоледът е един от най-предпочитаните продукти за разхлаждане. Спазват ли се правилата за съхранение на сладолед и при какви условия се произвежда и продава сладкото изкушение. За миналата година от Агенцията по храните са направени над 520 проверки, има над 40 предписания и 5 акта, а 1900 кг сладолед са насочени за унищожаване.

Бистра Иванова от БАБХ обясни, че унищожените килограми са били замърсени при производствен процес в цех в провинцията, а не са намерени в преместваеми обекти.

Според д-р Сергей Иванов от „Активни потребитeли" контролът трябва да се подобри. Той обясни, че е необходимо да се внимава при купуване на насипен сладолед, като е хубаво да следим за следните моменти - Дали всеки вид сладолед има своя лъжица; лъжиците да са в студената витрина; тези, които се взимат, за да ядем продукта, да са отделно опаковани.

За миналата година лабораторно изследване на „Активни потребители" от 11 сладоледа - 4 са с микроорганизми и не са годни за консумация.

От БАБХ пък обясниха, че опакованите сладоледи крият по-малко рискове, защото при насипните всичко зависи от опита и хигиенните навици на служителите. Това не означава, че сладоледът в преместваемия обект е по-опасен, заяви Бистра Иванова от Агенцията по храните.

Основни замърсявания в продукта са микроорганизми и бактерии. Иванова поясни какви може да са симптомите, ако сме хапнали замърсен сладолед. Леко стомашно-неразположение може да усетите, но засега в нашата практика няма сериозни оплаквания, каза тя.

Според д-р Иванов обаче има случаи при инфекциозни заболявания с гастроентологичен характер, причинени от храни, но не може да се направи директна връзка, защото това не се изследва у нас.

В момента БАБХ прави проверки на сладоледите у нас, но засега няма открити нарушения. Окончателни резултати ще има през есента.