Над 40% от кипърците са с две дози ваксина срещу Covid-19
Секция: СВЯТ
18 Юни 2021 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 40% от кипърците са с две дози ваксина срещу Covid-19

/КРОСС/ Кипър навлиза в третия етап на ваксинационната си програма срещу коронавирус, след като обхвана с имунизации повече от 60% от населението. Страната е на трето място в ЕС по темп на имунизациите.

От днес електронният портал за записване за ваксинация е отворен постоянно за всички граждани над 18 години. На разположение на желаещите ще бъдат всички налични ваксини, като периодично ще бъдат добавяни нови количества в зависимост от доставките на препаратите.

Досега имунизацията се провеждаше по график, като порталът се отваряше в определени дни за заявки само от дадена възрастова група. В двата етапа на кампанията бяха дадени по две възможности на всички възрасти.

Повече от 60% от населението на страната вече са получили поне по една доза, а над 40% - и двете дози.

Целта на правителството е до края на юни 65% от хората да бъдат ваксинирани поне с една доза.

Необходимо е да се постигне обхват от 80-85%, за да се осигури защита от новите варианти на коронавируса, смятат експерти от Научния консултативен комитет по пандемията към здравното министерство.

Кипър е на трето място в ЕС по темп на ваксинациите, с поставени 91 дози на 100 души от възрастното население, посочва обявеният в четвъртък информационен документ на португалското председателство.