Руски лекар: Повечето случаи на COVID-19 в страната са от индийския щам
Секция: Русия
18 Юни 2021 17:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски лекар: Повечето случаи на COVID-19 в страната са от индийския щам

/КРОСС/ По-активната ваксинация на населението срещу коронавируса, както и засилването на съществуващите мерки за максимално ограничаване на контактите ще помогнат за справяне с рязкото нарастване на заболеваемостта, казва главният лекар на медицинския център „Лидер Медицина", педиатър и специалист по инфекциозни болести и ваксинолог Евгений Тимаков, цитиран от TACC.

Той също така отбеляза, че сега в Русия се откриват предимно заразени с индийския щам на коронавируса, който е по-заразен. "Има малко ваксинирани, тези, които са били болни през първата вълна и имат запазени антитела, сега са все по-малко, няма колективен имунитет", каза експертът пред ТАСС.

"Изходът е ваксинацията в съответствие с препоръките на „Роспотребнадзор", няма друг изход. Локалните ограничения, въведени наскоро, най-вероятно трябва да бъдат засилени - не до локдаун, но максимално разделяне на тези вериги на предаване на вируса ", подчерта Тимаков.

Според него нарастването на заболеваемостта се дължи на факта, че процесът на предотвратяване на разпространението на вируса е отслабен на етапа, когато са открити малък брой заразени хора, което е довело до увеличаване на контактите.

Според него мерките са закъснели, едва когато е установено нарастването на случаите, а до тогава вече заразените хора са се срещали с много други и са разпространявали вируса без да знаят.