Заместник-министър Събев: Кулинарно-виненият туризъм има огромен потенциал
Секция: Туризъм
19 Юни 2021 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Събев: Кулинарно-виненият туризъм има огромен потенциал

/КРОСС/ Кулинарно-виненият туризъм има огромен потенциал. Той трябва да бъде включен в стратегиите и дейностите на сектор „Туризъм". Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм в Сливен.

По думите му, в България липсва остойностяване на потенциала, който има в този вид туризъм. „Всички знаем колко е вкусна българската кухня, колко са добри и качествени българските вина. Но моето впечатление е, че те към момента не присъстват, не са част от националната ни визитка както за чуждестранните туристи, така и за българския турист", категоричен бе Събев.

Заместник-министърът обясни, че българите, както и всички останали жители на света, стават все по-съпричастни със съдбата на малките производители. Интересуват се от регионалните продукти. Всички български региони имат кулинарни традиции и произвеждат качествени вина. „Това, което аз забелязвам е, че някак в стратегиите, в концепциите, тези продукти не са така добре застъпени", допълни той.

По време на заседанието той подчерта възможностите на европейските схеми за качество. С тях могат да бъдат защитени както хранителни продукти и селскостопански продукти, така и напитки, вина и други. България има такива продукти. „Имам наблюдения, че в дестинация Южно Черноморие липсва включването на Странджански манов мед. Той е на най-високо ниво на защита по европейските схеми за защитено наименование за произход. Мановият мед е уникален продукт, за който има търсене на световния пазар", добави още заместник-министърът. Според него, българските вина със защитено наименование за произход (ЗНП) и защитено географско указание (ЗГУ) също отсъстват.

Заместник-министър Събев съобщи, че тази седмица е инициирал работна група с експерти в Министерство на земеделието, храните и горите за изготвяне на стратегия за регионални продукти. Той отправи призив към Организациите за управление на туристическите райони, да вземат активно участие в бъдещи консултации за събиране на информация за български местни продукти. „Някои от тях може би са позабравени, но имат голям потенциал да привличат както чуждестранни, така и български туристи", отбеляза още Събев.

Сред основните теми, поставени на заседанието, бяха развитието на туризма в условията на COVID-19, мерките за подкрепа на бизнеса и капацитетът на България като туристическа дестинация. Важен акцент беше и стимулирането на вътрешния туризъм чрез развитието на туристическите райони.

Участие взеха представители на министерства, които имат пряко отношение и участват в развитието на политиките в сектор туризъм, на Организациите за управление на туристическите райони и на бизнеса.