Софийската филхармония с концерт в Музикферайн – Виена на 9 декември
Секция: КУЛТУРА
19 Юни 2021 16:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софийската филхармония с концерт в Музикферайн – Виена на 9 декември

/КРОСС/ Софийската филхармония се подготвя за ново гостуване в златната зала на Музикферайн- Виена в началото на декември. В програмата на концерта националният оркестър е включил Симфоничната поема „Вълтава" от Сметана, Гротескната сюита „Бай Ганьо" от Веселин Стоянов и Симфония No 5 от Чайковски.

Маестро Найден Тодоров представи пред публиката есенния полусезон на Филхармонията:

„Това което правихме през най-тежките месеци на пандемията, ще го правим и занапред - ще ви представяме шедьоври от музикалното изкуство, които да ни напомнят, че красотата е все още между нас, които да ни вдъхват вяра за бъдещето - нашето и на нашите деца, което

можем да изградим заедно днес! Затова сме ви приготвили не просто концерти с красиви

произведения, но сме се постарали тези произведения да бъдат изпълнени за вас от едни

от най-изключителните музиканти на нашето време! Нашата благодарност затова, че не ни

изоставихте в тежкия момент, ще покажем по начина, по който можем най-добре - с музика! Вие го заслужавате!"

И в следващите месеци зала „България" ще посрещне някои от най-добрите световни и български солисти и диригенти. Виртуозният пианист Стивън Ковачевич ще постави началото на тези срещи на 16 септември. Клавирното си майсторство в София ще представят и Валентина Лисица, Анна Федорова. Летиция Хан, Александра Масалева, Цимон Барто и Александър Улман, който изключително успешно дебютира със Софийската филхармония през есента на 2020 г.

Томас Хемпсън се завръща в България с нова програма на 31 октомври. Този път под диригентската палка на маестро Найден Тодоров. Младият, но вече много успешен баритон Бенджамин Апл ще пее в София на 11 ноември под диригентството на легендарния Клаус Петер Флор.

 

Владимир Федосеев (7.10), Денис Ръсел Дейвис(28.10), Кристоф Ешенбах (2.12) и Ервин Ортнер (23.12) са другите легендарни диригенти, които ще музицират с националния оркестър.
Публиката ще се срещне отново и с Фридрих Пфайфер, Саша Гьотцел, Алфред Ешве, Емил Табаков, Кери-Лин Уилсън и Юлиан Рахлин - артисти, спечелили любовта на българските меломани.


Сред цигуларите се открояват имената на Сергей Хачатрян - най-младият победител в цялата история на конкурса „Ян Сибелиус", любимецът на родната публика Светлин Русев, четирикратната носителка на наградите Ехо Класик Вилде Франг и доайенът на цигулката Минчо Минчев.

 

Тромпетовата сензация Лусиен Реноден Вари ще свири в София на 18 ноември. Солистката на Виенската филхармония, флейтистката Карин Бонели ще слушаме на 5 декември, а на 25 ноември - един от най-големите световни виолисти Жерар Косе.

За почитателите на филмовата класика на 24 октомври отново ще звучи музиката от поредицата за Джеймс Бонд. Детската програма на Софийската филхармония ще представи 4 емблематични детски творби: Дива симфония, Петя и вълкът, Карнавал на животните и Лешникотрошачката.

Националният филхармоничен хор е включил в програмата си Шедьоври от френски майстори, творби на Петко Стайнов по случай неговата 125-а годишнина, юбилеен концерт на изтъкнатия диригент Мирослав Попсавов и специален Коледен концерт.

Концертите на Софийската филхармония вече се продават в абонаментни цикли на касата на зала „България" ексклузивно за членовете на Филхармоничното общество с атрактивни отстъпки за нашите най-верни почитатели. От 1 юли абонаментните цикли ще бъдат достъпни за продажба и в мрежата на Ивентим.