Сърбия въвежда задължителна ваксина срещу варицела
Секция: СВЯТ
20 Юни 2021 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сърбия въвежда задължителна ваксина срещу варицела

/КРОСС/ Сърбия планира да въведе задължително ваксиниране на децата против варицела, може би още тази есен, обяви епидемиологът професор Бранислав Тиодорович, цитиран от Танюг и БТА.

В Сърбия сега е задължително имунизирането против 11 заразни болести, каза той и подчерта, че е решено и ваксинирането против варицела да стане задължително.

"В САЩ, Канада, Австралия децата отдавна се ваксинират против варицела и няма никакви проблеми. Трябва да се види кога да се включи в имунизационния календар у нас, дали да бъде при двегодишните или при четиригодишните деца. В Австралия ваксинират децата на две години", добави Тиодорович.

Очаква се специализираната Републиканска комисия за заразните болести да промени правилника най-късно през септември и да включи в програмата за задължителна имунизация и ваксината против варицела, каза още професорът.

В България ваксината срещу този вид шарка от миналата година е само препоръчителна. Ваксината обаче вече се внася и ако родителите искат, могат да си я купят законно от аптеката за 80-90 лева и личният лекар да я сложи на децата им.

Тази имунизация се прави, след като детето навърши 12-месеца, и е на две дози. Създава доживотен имунитет.