СЗО обяви края на епидемията от Ебола в Гвинея
Секция: Здраве
20 Юни 2021 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО обяви края на епидемията от Ебола в Гвинея

/КРОСС/ Световната здравна организация обяви, че епидемията от Ебола, която започна в Гвинея през февруари 2021 г., е победена.

"Днес беше обявен краят на епидемията от треската ебола, която избухна в Гвинея в средата на февруари.  Гвинейските здравни власти обявиха епидемията на 14 февруари 2021 г., след като бяха открити три случая в Гуеке, селска общност в южната префектура Нзерекоре, в същия регион, където болестта се появи за първи път през 2014-2016 г., а след това се разпространи в съседните страни Либерия, Сиера Леоне и отвъд техните предели." - се казва в съобщение на сайта на СЗО.

По данни на организацията, по време на епидемията в последното огнище в Гвинея са регистрирани 16 потвърдени и 7 вероятни случая на заболяването. Болестта отне живота на 12 души, 11 оживяха.

Ебола е остра вирусна инфекция, силно заразна.

СЗО е помогнала в района на епидемията да бъдат доставени около 24 000 дози ваксини срещу ебола и е подпомогнала ваксинацията на близо 11 000 души, изложени на висок риск. На място работеха над 100 експерти от организацията.

"Макар че това огнище на ебола пламна в същия район, където и миналата епидемия от заболяването в Западна Африка, при която загинаха 11 000 души, благодарение на иновациите и научените уроци Гвинея успя да се пребори с разпространението на вируса за четири месеца", заяви шефът на местния офис на СЗО Мачидисо Моети.

Секвенирането на генома показва, че вирусът, причинил последното огнище в Гвинея, е аналогичен на вируса, изолиран по време на епидемията от 2014-2016 г. Гвинейските здравни власти възобновиха наблюдението на оцелелите, за да им осигурят по-нататъшна подкрепа.