Учени разработиха иновативна водоразтворима форма на прополис
Секция: Наука
20 Юни 2021 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени разработиха иновативна водоразтворима форма на прополис

/КРОСС/ Прополисът, наричан още „пчелен клей" е смолист продукт, който пчелите събират от смолите по корите и пъпките на някои дървета. Действието срещу микроорганизми е една от основните характеристики на прополиса, поради това и хората са го използвали от дълбока древност като лечебно средство. Установено е, че той притежава широкоспектърна антибактериална активност, макар и по-слаба от тази на антибиотиците. Има обаче едно важно предимство - неспособността на микроорганизмите да развиват устойчивост към прополиса. Това качество липсва на мощните съвременни антибиотици, но напоследък добива много голямо значение във връзка с развитието на устойчивост у микроорганизмите към антибиотици. В научната литература има многобройни доказателства, че освен активността срещу вируси, бактерии и гъбички, прополисът има и много други полезни действия: противовъзпалително, антитоксидантно, противотуморно, укрепва имунната система, защитава черния дроб от токсини, помага да се преодолеят последствията от радиационно облъчване. В аптеките се предлагат различни препарати - преди всичко хранителни добавки - които включват в състава си прополис.

Наред с безспорните си полезни качества, прополисът има и един недостатък, свързан с приложението му като лекарство - той е практически неразтворим във вода. Ценните му активни вещества добре се разтварят в етилов алкохол и затова обичайно се прилагат алкохолни разтвори (тинктури). Алкохолът в тези тинктури поставя съществени ограничения пред използването им в редица области на медицината като офталмология, оториноларингология, педиатрия, при бременни или при непоносимост към алкохол. Слабата водоразтворимост е причина и за ниска биодостъпност и слабо усвояване на лечебните молекули при прием през устата. Получаването на воден разтвор на прополис, който да съдържа всички негови биологично активни компоненти, е сериозно предизвикателство пред химиците.

Представената иновативна разработка е резултат от сътрудничеството на учени от Института по полимери - БАН и Института по органична химия с Център по фитохимия - БАН. Тя е резултат на обединените постижения в познанието за състава и свойствата на българския прополис и за подобряване на водоразтворимостта на редица биологично активни вещества с помощта на амфифилни съполимери. Специфичното в случая е, че прополисът представлява смес от десетки различни съединения, всяко от тях с различни характерни свойства.

Създадена е изцяло водоразтворима форма на прополис с помощта на биосъвместими полиетерни съполимери. Постигнато е разтваряне на всички липофилни биоактивни съставки на прополиса във вода, в отсъствие на етилов алкохол или други органични разтворители. Полученият колоиден разтвор е бистър, с жълтеникав оттенък и характерен за прополиса аромат. Редица проучвания показаха положителните страни на новия продукт. Освен, че не съдържа спирт, водоразтворимият прополис се характеризира с повишена антиоксидантна активност, в сравнение със стандартната клеева тинктура. Двата колектива регистрираха в Патентното ведомство на Република България полезен модел „Състав на водоразтворима форма на тополов прополис". През 2019 г. бе подписан лицензионен договор с българска фирма „Органик БГ" ЕООД за производство на хранителна добавка, разработена на основата на полезния модел (https://www.lidiq.com). Продуктът получи грамота на Международния панаир Пловдив.