Калоян Паргов: Димитър Благоев е пример за подражание и вдъхновение за поколения българи
Секция: ПОЛИТИКА
20 Юни 2021 15:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Димитър Благоев е пример за подражание и вдъхновение за поколения българи

/КРОСС/ Тази година е знаменателна за нашата партия. Освен, че днес отбелязваме 165 години от рождението на Димитър Благоев, скоро ще честваме и 130-ата годишнина на делото на живота му - създаването на организираното социалистическо движение в България. Животът и сътвореното от него е пример за подражание и вдъхновение за поколения български комунисти, социалисти и социалдемократи. Това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов по време на официалното честване на 165-ата годишнина от рождението на основателя на организираното социалистическо движение в България, което се проведе в къщата-музей на Дядото в Банкя.

„Образът, който изгражда Дядото е на последователна, безкомпромисна и праволинейна личност. Нека не забравяме, че Благоев е фигура с международно значение за развитието на социализма като теория и практика в края на 19-и и началото на 20 век", изтъкна лидерът на столичните социалисти.

„Имаме пълното основание да се гордеем, че сме партията последовател и поддръжник на социалистическите идеи у нас и през 21 век. Наш дълг е, ако искаме да се наречем истински последователи на Благоев, да работим и да се борим за демокрация, която да гарантира социална справедливост, преодоляване на неравенствата и справяне с бедността", заяви Паргов.

По думите му днес Българската социалистическа партия и левицата са изправени пред нови предизвикателства. „Да покажем и докажем, че не някой друг, а ние, през последните няколко мандата на Народното събрание, отстоявахме нуждата от промяна на модела на управление на страната. По правилата на системните партии - със законодателни инициативи и предложения, с активна работа в местните органи на управление - общинските съвети. Невярно и нечестно е някой, който е яхнал вълната на популизма, да дава оценки за стореното от нас досега", каза Калоян Паргов.

„Да, на 4-ти април гражданите ни отредиха третото място на парламентарните избори. Това се случи и през 2001 година. Но нека си припомним къде са сега двата политически субекта, който тогава ни изпревариха в електоралните предпочитания - единият (НДСВ) е в политическото небитие, а другият (СДС) е незначителен придатък към отиващите си бивши управляващи от ГЕРБ", отбеляза той.

Според него днес е важно да си припомним думите на Благоев, че „силата на партията зависи не само от количеството на нейните членове, а преди всичко от тяхната съзнателност и готовността им да работят, съгласно общоприетия план и общите решения на своята партия".

„Длъжни сме да продължим делото, което е заченато преди 130 години от Благоев и неговите съратници на Бузлуджа. Да докажем, че нашите идеи, принципи и политики, които предлагаме са най-подходящи и най-адекватни на съвременните световни процеси и тенденции", заяви Паргов. Той добави, че в условията на глобална здравна и икономическа криза нуждата от съпричастност, солидарност и взаимопомощ са без алтернатива.

„Все по-ясна стана необходимостта от силното присъствие на държавата в обществено-икономическите отношения. Борбата за по-добрия утрешен ден на България не е завършила, решаващата битка предстои на 11 юли", посочи Калоян Паргов.