От днес започва астрономическото лято
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2021 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От днес започва астрономическото лято

/КРОСС/ В понеделник в 6.32 часа сутринта настъпва астрономическото лято. Тази година то ще съвпадне и с метеорологичното, защото с началото на новата седмица започва затопляне на времето с повече слънчеви часове.

Валежите ще спират в цялата страна, вятърът също постепенно ще отслабва. В следобедните часове на много места, главно в планинските райони ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

След това предстои период от 2-3 дни, в който няма да има валежи или те ще са на съвсем малко места в страната, като температурите ще продължат да се повишават, на места ще достигат 35-38 градуса.

Понеделник е и най-дългият ден в годината за нашите географски ширини, и ще трае 15 часа и 19 минути. Това е денят на лятното слънцестоене, когато в Северното полукълбо настъпва лятото, а в Южното - зимата.

За сравнение най-късият ден тази година ще бъде 21 декември, с трайност само 9 часа и 2 минути. Това е денят на зимното слънцестоене.

Юни като цяло е най-дъждовният месец в годината в последните няколко години. Метеоролозите предупреждават, че бурите и градушките също не са изключение до края на месеца,