Лом ще търси държавна помощ за щетите от бурята
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2021 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лом ще търси държавна помощ за щетите от бурята

/КРОСС/ Поройният дъжд в Лом наводни и разруши улиците в града, нанесе и щети на много домове. Само за 10 минути над крайдунавския град се изляха 24 литра на кв. метър. Една от улиците - ул. „Добруджа", е буквално разорана след стихията. Големи парчета асфалт лежат разхвърлени по пътното платно. Участъкът е ремонтиран миналата есен.

Такова чудо в моя живот - 68 години ще направим след дни, аз не съм виждал. За пръв път в гаража ми влиза вода 10-12 см вода, разказа Петър Герасимов, който живее на улицата.

Оказва се, че случаят не е единичен и след всеки пороен дъжд има опасност от наводняване, а причината за това е липсата на воден цикъл.

Такъв беше пропуснат от моя предшественик. Водният цикъл е на стойност от 88 млн. до 100 млн. с изграждане на пречиствателна станция и канализация. Имаме една канализация, която се опитваме с всякакви средства да я поддържаме, но тя не е добре балансирана, не е подходяща, не е достатъчна. Ние работим по този въпрос, откакто аз съм кмет, коментира в ефира на БТВ „Тази сутрин" кметът на Лом - д-р Георги Гаврилов.

Единственият начин да се реши проблемът е да се построи пречиствателна станция и оттам поетапно всички компоненти от водния цикъл. Тепърва ще се възстановява пътят на улица „Добруджа", а в какъв срок в града ще се изгради нов воден цикъл от местната управа не се ангажираха с отговор.