Георги Свиленски, БСП: Българското общество не бива да допуска смяната на един диктатор с друг
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2021 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Свиленски, БСП: Българското общество не бива да допуска смяната на един диктатор с друг

 Имаме основателни притеснения, че моделът ГЕРБ с подкрепата на ДПС ще бъде сменен от модела Трифонов с подкрепата на ДПС

/КРОСС/ „Досега българите нямаха обективната истина за това какво се случва в държавата. Имахме един министър-председател с неговата джипка, обикаляйки по различните магистрали и предавайки неговата гледна точка. Сега на българите започнаха да им се показват и другите неща, които са се случвали в различните министерства." Това каза водачът на листата на „БСП за България" в 24-МИР Георги Свиленски в предаването "Неделята на Нова"   .
Той изтъкна факта, че именно от левицата четири години са питали къде са договорите на „Автомагистрали" и четири години те са били крити от парламента. Свиленски припомни, че тогава строителните фирми са изкарали цялата механизация на „Цариградско шосе" да стачкуват и са поискали лично неговата оставка и тази на негови колеги от опозицията затова, че са поискали проверка на качеството на магистралите.
„Нека служебното правителство да покаже на българските граждани какво се е случвало с държавата - къде са им отивали парите, защо няма пенсии, защо здравната система беше съборена по време на кризата. Всичките неща, срещу които БСП се борихме в парламента и извън него през последните четири години, сега излизат наяве. Българското общество трябва да е наясно какво се е случвало през последните 10 години и да не допусне следващите 10 Борисов да бъде сменен с друг диктатор, защото има и такава опасност", каза още Георги Свиленски.
По думите на социалиста има основателни притеснения, че моделът ГЕРБ с подкрепата на ДПС може да бъде сменен с модела Трифонов с подкрепата на ДПС.
„На г-н Трифонов му беше връчен мандата да състави кабинет - т.е. той имаше шанса да махне Борисов още на 15 април. Защо не го направи? Защото вероятно Слави Трифонов с гласната или негласната подкрепа на ДПС не искат промяна на модела. Когато внесохме предложението за мораториум върху концесии и сделки на правителството, нали си спомняте как извадиха от 100 кладенеца вода как не можело в четвъртък да се гласува, трябвало в понеделник или вторник следващата седмица? За да могат да бъдат раздадени концесиите и да бъдат направени назначенията събота и неделя", припомни Свиленски.
Той отбеляза също така, че ДПС са били тези, които в миналия парламент са подсказали на председателката от „Има такъв народ" как да прекъсне заседанието и да саботират разглеждането на второ четене на предложението на БСП за преизчисление на всички пенсии.
„ДПС са тези, които дават своята подкрепа - отзад, отстрани, никога явно, а този път я дадоха на Трифонов. Трябва да имаме едно наум", коментира Георги Свиленски.