Замърсяването на Антарктика с озон се увеличава постоянно от 25 години
Секция: Наука
21 Юни 2021 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Замърсяването на Антарктика с озон се увеличава постоянно от 25 години

/КРОСС/ Анализ на атмосферни данни разкри, че замърсяването на Антарктика с озон се увеличава постоянно от 25 години като резултат от естествени и дължащи се на човешка дейност причини, съобщи ЮПИ.

Високо в атмосферата озонът е полезен. Озоновият слой в стратосферата предпазва живота на планетата ни от вредни ултравиолетови лъчи. По ниско - в тропосферата, обаче той е проблем. Там се образува от разграждането на химикали от слънчевата светлина и може да предизвика смог, да дразни белите дробове и гърлата на хората в градовете.

Изследването на атмосферата над Антарктика дава възможност на специалистите да разберат как различните замърсители и парникови газове се движат над Земята и се концентрират в отдалечени места, на хиляди километри от индустриални източници.

За новото изследване Джанараянар Кутипурат от Индийския технологичен институт и колегите му анализират концентрацията на озон в Антарктика, измервана в осем станции от 25 години. Учените установяват постоянно покачване.

Цифровите модели показват, че покачването на озона над Антарктика се дължи както на човешка дейност, така и на естествени причини. Голяма част от увеличението може да бъде обяснено с топящия се сняг и естествено движение на атмосферата.

Учените обаче откриха данни, че значително количество озон идва от съседни райони, като Южна Америка.

"Замърсяването с озон може да засили глобалното затопляне, което е много обезпокоително за района. Той е много чувствителен към промени в климата", каза Кутипурат.
Независимо от произхода на озона, тенденцията е обезпокоителна, подчертават учените. Озонът допринася за глобалното затопляне и може да ускори топенето на плаващия лед.