Българите вече могат да влизат в Гърция и с отрицателен антигенен тест
Секция: Туризъм
21 Юни 2021 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите вече могат да влизат в Гърция и с отрицателен антигенен тест

/КРОСС/ Българските граждани вече могат да влизат в Гърция не само с PCR-тест, а с документ за негативен резултат от бърз антигенен тест за Covid-19 на хартиен носител.

Посолството ни в Атина съобщава, че документът за бързия тест трябва да е издаден от оторизирана лаборатория в България. Антигенният тест следва да е направен в рамките на 48 часа преди пътуването.

Новата мярка се отнася за всички влизащи в Гърция, независимо от вида транспорт, с който пристигат от така наречените „зелени държави“ – по скалата на ЕС в тази група влиза и България.

Допреди дни задължително изискване за хората без сертификат за имунизация и документ за преболедуване на коронавирус, беше да представят отрицателен резултат от PCR-тест.

Сега облекчения са въведени и за децата. Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване, вече ще важат за навършилите 12 години, а не както досега – за навършилите 6 години.

Преди няколко дни Гърция удължи валидните в момента ограничения за влизане в страната до 26 юни.

През уикенда на граничен пункт „Кулата-Промахон“ в посока Гърция се натрупаха нови километрични опашки. В събота някои пътуващи от България чакаха по пет часа, за да влязат в страната, а забавянето се дължеше на ваксинационните сертификати, които са били проверявани „на око“ от РЗИ-Благоевград заради липса на подходящи устройства.

В понеделник сутрин опашката е около километър, но забавянето се дължи на смяната на служителите по гръцката граница, предаде Нова ТВ. Облекчението с бързия антигенен тест, който е по-евтин от PCR-пробата, допълнително е привлякло туристи.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107 или дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107, както и с Генералното консулство в Солун на телефон: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 и дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520.