Байдън - Путин 0:1
Секция: Интервюта
21 Юни 2021 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Байдън - Путин 0:1

Оценките за срещата в Женева варират от "безсмислена" до "катастрофална" за Белия дом

Русия се препотвърди като суперсила и артикулира ясно своите послания и интереси

/КРОСС/ Тричасовата среща на върха между американския президент Джо Байдън и руския лидер Владимир Путин във Вила Лагранж край Женевското езеро изначално беше заредена с ниски очаквания. Инициативата за нея дойде от новия обитател на Белия дом, след като отношенията между Вашингтон и Москва достигнаха най-ниска точка заради безпрецедентната му реплика през март, че Путин е "убиец". Инцидентът накара Кремъл да оттегли посланика си от САЩ, което автоматично принуди американците да отвърнат реципрочно.

Основната цел на двустранната среща, която американската страна обяви публично, беше установяване на "стабилни и предвидими" отношения с Русия. Отвъд това, либералните коментатори от двете страни на океана и проправителствените политически и медийни среди в САЩ лансираха и по-дълбока стратегическа цел на диалога "Байдън-Путин" - разколебаване на сближаването между Русия и Китай. Внушаваше се също, че срещата в Женева ще очертае ярък контраст в полза на Америка в сравнение със срещата Тръмп-Путин в Хелзинки през 2017 г. Тогава същите кръгове се опитаха да я рамкират едва ли не като триумф на кремълския повелител и унижение за Белия дом.

Сега обаче се случи точно обратното - контрастът не беше в полза на действащата американска администрация. Защото за такива двустранни срещи между световни суперсили се съди по реалните и измерими резултати, а не по дипломатическия театър. На фона на приятелския тон, с който Тръмп води диалога в Хелзинки, зад който обаче стоеше бетонно твърда позиция по всички невралгични теми от "Северен поток 2" до Украйна, демонстративно дистанцираното поведение на Джо Байдън всъщност беше съчетано с важни отстъпки пред Москва. В навечерието на срещата администрацията на Байдън даде най-значимата геополитическа награда на Кремъл - свалени бяха американските санкции върху изграждането на "Северен поток 2". И още - за разлика от Тръмп, който поддържаше оттеглянето на Америка от договора с Русия за контрол над ядрените въоръжения "Нов СТАРТ", ако към него не бъде ангажиран и Китай, Байдън се съгласи на продължаването му за нови пет години. В контекста на дежурната тема за правата на човека Байдън дори не се застъпи за незабавно освобождаване на любимеца на колективния Запад - руския опозиционер Навални. Вместо това се задоволи само да призове да бъде опазен живота му зад решетките, което съвсем увисна във въздуха след бележката на Путин за погромите и нарушенията на правата човека от толерираното от либерал-прогресистите в САЩ екстремистко движение на черния расизъм Black Lives Matter.

Естествено, реакциите в Америка бяха разделени по партиен признак. Републиканците остро разкритикуваха подхода на Байдън и резултатите от срещата. Влиятелният сенатор Линдзи Греъм заяви в прав текст, че американският президент очевидно не е бил подготвен и е подценил Путин. Във водещите консервативни медии, като Newsmax, New York Post или пък Breitbart, оценките за срещата в Женева варират от "безсмислена" до "катастрофална" за Белия дом.

Бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли пък отбеляза, че: "Байдън даде на Путин една голяма целувка, като му даде газопровода "Северен поток 2". Така ще си осигури много пари, ще стане енергийно независим и му осигури това, което наистина искаше. Искаше ми се Байдън да се изправи смело пред Путин...".

Докато 45-ят президент на САЩ Доналд Тръмп, който понастоящем е най-влиятелната фигура в Републиканската партия и е потенциален кандидат в президентския вот през 2024 г., беше още по-директен: "Не получихме нищо, а дадохме поле за изява на Русия. Мисля, че това беше хубав ден за Русия."

Либералните медии от типа на CNN и New York Times, които открито подкрепят Джо Байдън още от времето, когато беше само кандидат-президент, естествено търсят позитивите от срещата. Но дори и те не могат да изведат нещо повече от очертаването на ясни позиции на САЩ в пряк диалог с Москва. Че оценката в либерал-прогресистките кръгове в САЩ е далеч от фанфарите, с които щяха да посрещнат президента Байдън, ако срещата с Путин беше дала солидни резултати, си пролича дори само по обстоятелството, че крайнолибералната CNN публикува гневен коментар на руския опозиционер Гари Каспаров под заглавие: "Байдън постави Путин на световния връх". А друго водещо либерално издание - The New Yorker, посвети на срещата анализ под заглавие: "Високата цена на срещата на Байдън с Путин".

Опитите на либералните коментатори да обясняват мекия подход и отстъпките на администрацията на Байдън пред Русия с тезата, че САЩ се нуждаят от стабилизиране на отношенията с Кремъл и разколебаване на сближаването по оста Москва-Пекин, за да се концентрират върху основния си геополитически и икономически съперник Китай, са плод по-скоро на пожелателно мислене и неточна оценка на реалностите на глобалната арена. Интензитетът на руско-китайските отношения не зависи от отношенията между Кремъл и Белия дом. Търговският обмен между Китай и Русия през 2020 г. е повече от 100 милиарда долара и ще продължи да се разгръща. Докато между Русия и САЩ е едва 35 милиарда. Руско-китайските отношения се градят при взаимно зачитане на статуса на суперсили. За разлика от отношението на САЩ и Запада към Русия. Неслучайно китайското пропагандно издание Global Times, което е нещо като международен говорител на Китайската комунистическа партия, в серия от коментари по темата подчертаваше този контраст.

Идеята, че Западът може да продължава да е ментор на останалата част от света и в частност на Русия - един политически атавизъм от колониалната епоха - е неадекватна на съвременните реалности.

Институциите на колективния Запад, като Г-7, Световната банка и МВФ, наследени от останалия в историята еднополюсен модел под американска хегемония, имат все по-ограничено въздействие в условията на многополюсния свят, основан върху изострената конкуренция и противоречия между трите суперсили - Вашингтон, Москва и Пекин. Тези реалности изискват други подходи и друг инструментариум. Но администрацията на Джо Байдън, а и водещите външнополитически фактори на Демократическата партия, очевидно се движат в старите коловози. Затова и срещата в Женева оставя по-скоро пасив за Вашингтон. Защото единственият сериозен резултат от нея е, че Русия на Путин се препотвърди като суперсила и артикулира ясно своите послания и интереси. Докато усещането за неубедителност, което излъчваше Байдън, се подсили от обяснителния режим, в който влезе пресслужбата на Белия дом дали е кимнал утвърдително на въпроса на репортерка от NBC относно доверието към руския лидер.

Въобще, ако снемането на санкциите за "Северен поток 2" и цялостният ефект от срещата в Женева бяха се случили по времето на президента Тръмп, сега цялата либерал-прогресистка машина щеше в истеричен пристъп да иска импийчмънт и да роптае, че Путин е спечелил. Но сега тонът и оценките им са съвсем различни. Което все пак не променя действителността, а тя е: Байдън - Путин 0:1.

Автор: Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа
Източник: Труд