Metallica е най-богатата метъл група в историята на рока
Секция: Шоубизнес
21 Юни 2021 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Metallica е най-богатата метъл група в историята на рока

/КРОСС/ Трудно е да се определи количествено въздействието, което жанрът „хеви метъл" оказа върху музиката и поп културата. Виждаме „проблясъци" от неговото влияние почти навсякъде: от нотките на металкор в музиката и видеоклиповете на Били Айлиш до нокаутиращото представяне на Лейди Гага през 2017 г. с „Metallica" при връчването на наградите Грами.

Откакто се появи за пръв път през 70-те години, хеви метълът привлича милиони почитатели по света. На свой ред тези фенове осигуриха звездна кариера и пълни банкови сметки на някои от най-известните метъл банди.

Но кои са най-богатите метъл изпълнители и групи? Музикантите в жанра с най-голямо натрупано богатство са...момчетата от „Metallica"!

Като се има предвид тяхната популярност от създаването на бандата през 1981 г., не е изненадващо, че „Metallica" водят класацията на най-богатите метъл групи в историята. Но колко богати са в същност? През 2019 г. „Metallica" оглави списъка с най-високо платените знаменитости в света, публикуван от Forbes. Изключително популярни в световен мащаб, те прекараха последните три десетилетия в издаването на поредица от хитови албуми. Слава и добри приходи донесе и филмът от 2013 г. "Metallica: Through the Never".

Групата е продала повече от 58 милиона копия от албумите си в САЩ и 100 милиона по целия свят. Те са получили 17 номинации за награда Грами и са спечелили осем. Отличени са и с поредица награди от VH1, музикалните награди на Billboard и др. Черешката на тортата беше приемането им в Залата на славата на рокендрола през 2009 година.

На каква стойност възлизат приходите на групата през годините? Според експерти в бизнеса нетната печалба на „Metallica" се оценява на астрономическите 900 милиона долара!