Последни сме в ЕС по потребление и БВП на глава от населението за 2020 г.
Секция: ИКОНОМИКА
21 Юни 2021 15:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Последни сме в ЕС по потребление и БВП на глава от населението за 2020 г.

/КРОСС/ През 2020 г. българските домакинства са били с най-слаби възможности за потребление на стоки и услуги в рамките на целия ЕС. T.нар. "фактическо индивидуално потребление" (AIC) в нашата страна е било с 39% под средното за Съюза (или 61% от средноевропейското ниво), докато в Люксембург е било с 31% над средноевропейското (или 131% от осредненото ниво), показват предварителни данни на Евростат, оповестени в понеделник.

През миналата година 9 страни членки са имали равнище на "фактическото индивидуално потребление", което е било над средното за Съюза, а при останалите 18 то е било под средноевропейското ниво, информира БНР.

Най-високи равнища на AIC на глава от населението са регистрирани в Люксембург (с 31% над средното за ЕС), следвана от Германия (с 23% над средното) и Дания (с 21% над средно-европейското). Нива над средноевропейските са регистрирани и в Нидерландия, Австрия, Финландия, Белгия, Швеция и Франция, като при тези държави фактическото индивидуално потребление се движи между 5% и 20% над средното ниво за ЕС.

В останалите страни-членки действителното потребление на глава от населението през 2020 г. е било по-ниско от средноевропейското, като по този показател България продължава да заема последната позиция с възможности за потребление, които са били едва 39% от осредните за ЕС.

Пред нашата държава са Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия с AIC индекси между 25% и 35% под средното европейски ниво. При Румъния, Естония и Гърция покупателната сила на глава от населението пък е между 21% и 25% под средното за ЕС ниво, а в Кипър, Италия. литва и Ирландия - с 10% или по-малко процента под осредненото ниво на ЕС.

България заема незавидната последна позиция и в класацията на Евростат за БВП на глава от населението, измерен чрез стандарта на покупателната способност (PPS). Този показател нашата страна е едва 55% от средния за ЕС, като и тук Люксембург оглавява класацията за 2020 година с цели 266% над средното за ЕС ниво.