Младежкото обединение на БСП и Цветелина Пенкова събират мненията на младите за бъдещето на Европа в Русе, Силистра и Варна
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2021 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Младежкото обединение на БСП и Цветелина Пенкова събират мненията на младите за бъдещето на Европа в Русе, Силистра и Варна

/КРОСС/ Първите три града, в които се проведе съвместната инициатива на Младежкото обединение на БСП и евродепутата Цветелина Пенкова „Когато младите говорят... #EUphoria" бяха Русе, Силистра и Варна.

Инициативата представлява поредица от дискусии с млади хора, в хода на които те споделят своите идеи, възгледи и визии както за развитието на техните градове и региони в България, така и за политиките, които Европейският съюз следва да гради през идното десетилетие. Проектът е вдъхновен от Конференцията за бъдещето на Европа, която предоставя дигитален форум за обмен на идеи, инициативи и предложения на всички европейски граждани във връзка с ключови за бъдещето на Европейския съюз теми.

Проектът „Когато младите говорят ... #EUphoria" засяга различни въпроси в българските градове, съобразени с особеностите, нуждите и актуалните проблеми на регионите.

Дискусиите стартираха в град Русе на 17.06.2021 г. Темата, обсъдена с младежите, беше изграждане на зелени и култури градове на бъдещето. В хода на събитието се очертаха проблемите на град Русе със замърсения въздух, нуждата от активно възползване от потенциала на река Дунав, както и възможностите за развитие на туризма в региона. На събитието присъстваха кмета на града Пенчо Милко, водачът на листата на Коалиция „БСП за България" в Русе - Крум Зарков, други кандидати от листата на БСП и представители на неправителствения сектор. Дискусията се фокусира върху проблемите със замърсения въздух в града, възможностите за изграждане на нова, зелена инфраструктура на градския транспорт и възможността за зелени транспортни връзки по вода с другите европейски градове по поречието на река Дунав.

В град Силистра Младежкото обединение и водачът на листата на Коалиция „БСП за България" Вяра Емилова се допитаха до младите относно идеи и инициативи за връщане на млади специалисти в България и начини за предоставяне на конкурентни и привлекателни работни места. От своя страна Цветелина Пенкова изтъкна някои от идеите, предложени в платформата на Конференцията за бъдещето на Европа, свързани с младежката заетост, подобряване на работните условия в Европейския съюз и различни начини за привличане на млада и квалифицирана работна ръка. Дискусията се разгърна върху начините за изравняване на доходите и на стандарта на живот в различните региони на Съюза, въвеждане на четиридневна работна седмица и гъвкавото работно време, като начин за повишаване на продуктивността на служителите. Обсъдиха се и видовете проекти, които биха получили финансиране с европейски средства с цел откриване на нови работни места в региона, които да са привлекателни за младото поколение.

Първата част от обиколките завърши в град Варна, където се дискутира темата за кръговата икономика и възможностите, които този вид производствен процес открива пред черноморските региони. Като акценти бяха изведени идеите на младите хора за водния ресурс като основен източник на чиста и възобновяема енергия, изграждане на производствени предприятия с независими източници на енергийно захранване, създаване на производствени процеси с минимален отпадък и проблемите и възможностите, които стоят пред града с оглед транспортните връзки по море. На срещата присъства и вторият в листата на Коалиция „БСП за България" Борислав Гуцанов, който представи своята визия за изграждането на стратегически връзки с други държави по Черноморието и за модернизация на пристанище Варна.

„От изключителна важност е младите хора, нашите бъдещи и настоящи предприемачи и всички граждани, които активно се занимават с проблеми от местно естество да бъдат информирани, че по силата на националните Планове за възстановяване и устойчивост в държавите членки ще бъдат отпускани средства, с които могат да бъдат решени много от проблемите, а също така ще могат да бъдат реализирани техните идеи и проекти. Различното оттук нататък е, че Европейският съюз поставя основен акцент върху трансформацията на икономиката към процеси с по-ниско замърсяване и с акцент върху опазването на околната среда. Изискването е 37% от средствата, до които България може да получи достъп, да се инвестират в зелени проекти. България може да се възползва от близо 12 млрд. евро в следващите няколко години, но тези средства ще се отпуснат само, ако страната ни представи една адекватна национална стратегия, Тя трябва да е фокусирана върху социалното и икономическо възстановяване след Ковид-19, наблягайки на зелени проекти, цифровизация, технологии, иновации", припомни Пенкова. „Една от основните цели на дискусиите е да насърчим младите хора да се включат в Конференцията за бъдещето на Европа или пряко или като посетят нашата инициатива. Искаме да ги насърчим да реализират своите проекти и идеи." - коментира Пенкова.

Събитията продължават и тази седмица в:

- Пловдив на 22.06.2021 г.;
- Ямбол на 23.06.2021 г.;
- Бургас на 24.06.2021 г.