ПП МИР: Чрез социално-пазарното стопанство изграждаме наново социалния и икономически живот в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2021 15:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПП МИР: Чрез социално-пазарното стопанство изграждаме наново социалния и икономически живот в България

ПП МИР (Морал, Инициативност и Родолюбие) предлага въвеждането на социално-пазарното стопанство в българската икономика, като по този начин ще се изгради наново социалния и икономическия живот в България. Това заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев на кръгла маса в БТА в София за въвеждането на социално-пазарното стопанство.
"Ние предлагаме въвеждането на социално-пазарното стопанство чрез промяна на чл. 19 ал. 1 от Конституцията на България. Чрез този модел се въвежда необходимия баланс между държавата и всеки един гражданнин, стимулира се предприемачеството и морала в икономиката. Всичко това пряко кореспондира с иделогията на партия МИР, където водещите три ценности са морала, инициативността и родолюбието", заяви Симеон Славчев. Той допълни, че именно това е моделът, който е превърнал Германия в икономическо чудо в Европа и една от световните държави с най-мощните икономики.
Доц. Атанас Узунов представи идеята за социално-пазарното стопанство. Той каза, че то е въведено предимно в държави в Западна Европа, като Германия, Австрия и Швейцария. "Характерното за него е, че е изключително полезен модел за "болни" общества, такива, които се намират в кризи, а именно такова е българското", заяви доц. Узунов. Той уточни, че основните концепции на социално-пазарното стопанство са стабилните пари и постигането на пълна заетост и конкуренция. "В социално-пазарното стопанство основните принципи са за свободата на пазарите, като идеята е да се постигне социално изравняване в обществото. Другият основен принцип е нравствената отговорност - само при отговорно поведение на всеки в обществото, то може да се развива динамично и стабилно", заяви още експертът по социално-пазарно стопанство и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".
"ПП МИР предлага чрез социално-пазарното стопанство икономическият и социален живот в страната да се изградят наново. Ние предлагаме и закон за социално изравняване, който е един от важните постулати за социално-пазарното стопанство. Настояваме за финансова децентрализация, което ще спомогне и за по-равномерното икономическо развитие на общините. Предлагаме и


реформа на административния апарат, като основната ни идея е да видим кои институции работят и ако е необходимо да се създадат нови", заяви още Симеон Славчев.
Той подчерта, че е необходимо и създаването на Етичен кодекс за бизнеса и заяви, че ПП МИР има Етичен кодекс и е единствената партия в България, която притежава такъв. Председателят на ПП МИР поиска и създаването на Министерство на семейството и държавата да се грижи за младите български семейства.
Водаът на листата на ПП МИР в Перник Георги Чернев призова за създаването на Закон за националната камара, който ще бъде от изключителна полза за бизнеса. "България е единствената страна в Европа, която няма такъв закон. Бизнесът трябва да бъде обединен, а не разединен", заяви Георги Чернев. Той даде за пример функционирането на "Мини Перник", чрез които са се изградили голяма част от обществените сгради в областния град. "Това е пример за социално-пазарно стопанство и че то е функционирало в България", заяви още Георги Чернев.
Доц. Узунов уточни, че за въвеждането на новия икономически модел са необходими и нови институции и държавата да концентрира усилията си в области и сфери, които са слаби. Той призова за създаване на Закон за предприятието и да се създадат производствени съвети. Необходимо е и създаването на тарифна автономия, където да се изясняват въпроси между работодатели и синдикати.
Финансистът Атанас Кацарчев призова за по-бързото въвеждане на финансова децентрализация сред общините и че тя е необходима за един по-равномерен икономически растеж в страната.
"С този нов модел в България ще се създаде средната класа. Същността на социално-пазарното стопанство е в принципите на свобода, социално изравняване и на нравствена отговорност. Това е морална и индустриална революция. Този модел преди е фигурирал в предизборните програми на различни леви и десни партии, но е стигнал само до там. Ние обаче няма да спрем дотук. Силно се надявам и призовавам останалите политически лидери да разкрият мнението си за социално-пазарното стопанство. Ние имаме волята и експертността да го въведем", заяви Симеон Славчев.