БДЖ организира пътуване с парен локомотив до Трявна и Плачковци
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2021 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БДЖ организира пътуване с парен локомотив до Трявна и Плачковци

/КРОСС/ БДЖ ще организира пътуване с парен локомотив 16.27 от Горна Оряховица до Трявна и Плачковци на 26-и юни /събота/. През 2021 г. обединена Европа отбелязва годината на железопътния транспорт и именно чрез парния локомотив, който е символ на поставянето на началото на железопътния транспорт, БДЖ ще предостави възможност на любителите на железницата да се докоснат до емоцията от пътуването с парна тяга.

Композицията, която ще бъде съставена от шест стандартни купейни вагона и един вагон-бистро, ще потегли от гара Горна Оряховица в 08:40 ч. След кратки престои в гарите Велико Търново, Дряново и Царева ливада, влакът ще пристигне в Трявна в 10:21 ч.

Любителите на парните локомотиви и историята на българската железница могат да продължат пътуването си до гара Плачковци, за да разгледат наскоро реставрирания в района на гарата музеен експонат на парен локомотив 36.01 и да се запознаят с интересни факти от историята на железопътния транспорт в България.

Теглената от парен локомотив 16.27 композиция ще пристигне в гара Плачковци в 10:36 ч. и ще потегли обратно към Трявна в 12:20 ч. По този начин пътуващите ще имат достатъчно време да разгледат приветливия град в подножието на Балкана, както и забележителната построена в началото на миналия век църква в града „Св. Пророк Илия".

Влакът ще пристигне отново в гара Трявна в 12:30 ч., където ще престои до 14:49 ч. Така всички пътуващи с него ще могат спокойно да се насладят на богатия на история възрожденски град Трявна. Парният локомотив ще превози композицията обратно до гара Горна Оряховица в 16:20 ч.

Цената на двупосочния билет е 36,50 лв. за един пътник с включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билетите е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст. БДЖ напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Възстановяване на суми за неизползвани билети и анулиране на закупени билети за тези влакове няма да бъде възможно.